Παρασκευή 11 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ
Σύμπραξη κυβέρνησης - Microsoft

Σε στρατηγικού χαρακτήρα συμμαχία με το αμερικανικό μονοπώλιο πληροφορικής «Microsoft» (Μάικροσοφτ) προχώρησε η κυβέρνηση φέρνοντας στη Βουλή νομοσχέδιο για την κύρωση συμφωνίας που υπογράφηκε το 2006 από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, και τον μεγαλοεπιχειρηματία Μπ. Γκέιτς.

Το αμερικανικό μονοπώλιο παίρνει το πάνω χέρι στη διαχείριση προγραμμάτων πληροφορικής που αφορούν στο δημόσιο αλλά και σε κρίσιμους τομείς όπως τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, για να αξιοποιήσει αλλά και να χειραγωγήσει την επιστημονική έρευνα. Για την πολυεθνική η συμφωνία αυτή είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη της στην Ελλάδα. Να σημειώσουμε ότι το 2006 τα κέρδη της εταιρείας σημείωσαν αύξηση 536%, ενώ η αποδοτικότητα των κεφαλαίων της από το αλώνισμα στην ελληνική αγορά έφτασε στο πρωτοφανές επίπεδο του 225%, δηλαδή για κάθε ένα ευρώ κεφαλαίων της αποσπά κέρδη 2,25 ευρώ!

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την ίδρυση «κέντρου καινοτομίας της Microsoft», το οποίο, όπως ισχυρίζονται, θα «υποστηρίζει την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις ελληνικές εταιρείες λογισμικού και τις νέες αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις». Το εν λόγω μονοπώλιο θα αναλάβει και το ρόλο συμβουλάτορα του δημοσίου για την ανάπτυξη «ψηφιακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης». Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση και την έρευνα η συγκεκριμένη κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση προβλέπει την παροχή υλικού για τις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού υλικού καθώς και την εκπαίδευση των υπευθύνων στα πανεπιστημιακά εργαστήρια.

Είναι απόλυτα φανερό ότι με αυτό τον τρόπο προσδένουν την εκπαίδευση και την έρευνα στο άρμα του αμερικανικού μονοπωλίου. Η συμφωνία περιέχει γενικολογίες για παροχή ...έκπτωσης μέχρι 20% στις τιμές του υλικού που πωλεί η «Microsoft». Σημειώνουν πάντως ότι οι προμήθειες λογισμικού θα γίνονται μέσω διαγωνισμών.

  • Για κύρωση από τη Βουλή κατατέθηκαν χτες και οι διακρατικές συμφωνίες για την ανάπτυξη του διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ