Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ
ΕΥΡΩΒΟΛΕΣ
Αυτή είναι η ΟΝΕ

Η κατρακύλα του ευρώ στις διεθνείς αγορές του χρήματος φαίνεται πως δεν έχει τελειωμό και οι όποιες στιγμιαίες εκλάμψεις μοιάζουν με τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Ξεκινώντας στις 4 Γενάρη του 1999 την καριέρα του, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μετράει σήμερα (δεκαεννιά μήνες μετά) απώλειες 28% σε σχέση με το δολάριο και 31% σε σχέση με το γιεν. Πρόκειται στην κυριολεξία για ένα Βατερλό τόσο του ευρώ, όσο και της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

Η πορεία του ευρώ απέδειξε πόσο μακριά από την πραγματικότητα ήταν οι θριαμβευτικές προβλέψεις των ιθυνόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ένα πανίσχυρο νόμισμα, το οποίο πολύ σύντομα θα έπαιρνε την πρωτιά από το δολάριο. Πλήρης αποτυχία. Οχι όμως και να βάλουμε τα κλάματα γι' αυτό.

Το γεγονός ότι η δραχμή, η οποία συνδέθηκε με «κλειδωμένη» ισοτιμία με το ευρώ, υφίσταται τις συνέπειες αυτής της κατάστασης, δείχνει τι σημαίνει (εκτός των άλλων) η ένταξη στην ΟΝΕ. Αυτή την εβδομάδα το δολάριο ξεπέρασε τις 400 δραχμές, μια τιμή που προκαλεί δέος. Και φαίνεται ότι ακόμα δεν τα έχουμε δει όλα.

Η τεράστια ανατίμηση του δολαρίου και του γιεν εκτοξεύει το εξωτερικό χρέος της χώρας, αφού το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι σ' αυτά τα δύο νομίσματα. Υπολογίζεται ότι η ανατίμηση από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα έχει προσθέσει στο εξωτερικό χρέος περίπου 1 τρισεκατομμύριο δραχμές!

Απορία μπορεί να εκφράσει ο ανύποπτος πολίτης γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (η οποία είναι και υπεύθυνη για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης) δεν κάνει κάτι για να υπερασπίσει το ευρώ. Η απάντηση βρίσκεται στο ότι η ανατίμηση του δολαρίου δεν έχει τις ίδιες επιπτώσεις σε όλα τα κράτη - μέλη. Υπάρχουν τα κράτη, όπως η Γερμανία, που έχουν σημαντικό όγκο εξαγωγών και επομένως μπορούν να αντισταθμίζουν την όποια υποτίμηση του ευρώ με την ένταση των εξαγωγικών τους δραστηριοτήτων. Τι θα γίνει όμως με κράτη όπως η Ελλάδα, που παρουσιάζουν δραματικό έλλειμμα στο ισοζύγιό τους; Αυτά τα κράτη ας κόψουν το κεφάλι τους, απαντά με την αταραξία της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι αρχιτέκτονες της ΟΝΕ...!


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ