Τρίτη 15 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πληροφορίες για ΝΑΤΟική βάση στην Καρπασία

Η Καρπασία φαίνεται να βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, όσον αφορά το Κυπριακό, στην οποία, πέρα από τις προεκλογικές εξαγγελίες, στρέφει το βλέμμα του και το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Ορτάμ», πληροφορίες θέλουν την Καρπασία να παραχωρείται για τη δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης.

Η συζήτηση για τη βάση στην Καρπασία συνδέεται με τη θέση της και τα πετρελαϊκά κοιτάσματα, που βρίσκονται κοντά στην περιοχή, ενώ οι ενδείξεις βασίζονται στην επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην περιοχή, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τη σπουδή του καθεστώτος για ηλεκτροδότηση της περιοχής...

Για τη λύση του Κυπριακού, το οποίο φαίνεται να έχει κολλήσει επικίνδυνα, η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, δήλωσε κατά την αναχώρησή της για το Κουβέιτ, ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία για λύση, θα πρέπει να είναι μέσα στα σωστά πλαίσια, χωρίς επιδιαιτησίες και στενά χρονοδιαγράμματα και να στοχεύει στην επανένωση του νησιού και του λαού του, μέσα σε ένα κράτος που θα είναι Ομόσπονδο, δικοινοτικό και διζωνικό.

Στο μεταξύ, σε δύο έρευνες για τις κυπριακές εκλογές που δημοσιεύτηκαν σε κυπριακές εφημερίδες της Κυριακής, ανατρέπονται τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, καθώς σε αυτή του «Πολίτη», πρώτος είναι ο Ιωάννης Κασουλίδης με 30,5%, δεύτερος ο Τάσσος Παπαδόπουλος με 30,3% και τρίτος ο Δημήτρης Χριστόφιας με 29,1%, ενώ ακολουθούν ο Μάριος Ματσάκης 2,2% και ο Κώστας Θεμιστοκλέους 0,1%. Σημαντικά είναι τα ποσοστά του λευκού και όσων δεν αποκάλυψαν την προτίμηση τους, που αγγίζει το 7,8%.

Για το δεύτερο γύρο ο σημερινός Πρόεδρος φαίνεται να υπερέχει των ανθυποψηφίων του, ενώ ο Δ. Χριστόφιας, κερδίζει τον Ι. Κασουλίδη, σε περίπτωση μεταξύ τους αναμέτρησης.

Στην έρευνα της εφημερίδας «Σημερινή», πρώτος είναι ο Τ. Παπαδόπουλος 32,5%, δεύτερος ο Δ. Χριστόφιας 31,9%, και τρίτος ο Ι.Κασουλίδης 28,1. Τέλος, για το δεύτερο γύρο Παπαδόπουλος και Χριστόφιας κερδίζουν την αναμέτρηση με τον Ι. Κασουλίδη, ενώ σε ενδεχόμενο μεταξύ τους συνάντησης στο δεύτερο γύρο, ο Δ. Χριστόφιας κερδίζει τον Τ. Παπαδόπουλο, με 43,8% αντί 41,4.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ