Τρίτη 15 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Σχέδιο απεγκλωβισμού από την κυβέρνηση

Σχέδιο για τον απεγκλωβισμό από την υπόθεση Ζαχόπουλου έχει βάλει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, δίχως όμως να απομακρυνθεί από την τακτική της συγκάλυψης που ακολουθούσε μέχρι τώρα.

Το μεγάλο πολιτικό κόστος, που διαρκώς μεγαλώνει, η κατακραυγή από την εκλογική βάση της ίδιας της ΝΔ αλλά και η επιδίωξη να επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, οδηγούν το Μέγαρο Μαξίμου σε οργανωμένες και μελετημένες κινήσεις, ώστε η όζουσα υπόθεση «να κατέβει» από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Σε κάθε περίπτωση αυτό που ενδιαφέρει είναι «να απαγκιστρωθεί» το πρωθυπουργικό γραφείο από την υπόθεση και να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον σε άλλες κατευθύνσεις, δηλαδή στο δημοσιογράφο κομιστή του DVD.

Το στόχο αυτό υπηρετεί η χτεσινή δίωρη κατάθεση, για δεύτερη φορά, του Γ. Ανδριανού στον ανακριτή. Η συμπληρωματική κατάθεσή του είχε προαναγγελθεί από την περασμένη βδομάδα με «διαρροές» από το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τις οποίες ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού θα έπαυε να καλύπτεται πίσω από το δημοσιογραφικό απόρρητο και θα κατονόμαζε «με κάποιο τρόπο» τον δημοσιογράφο που του παρέδωσε το DVD.

Πάντως, πριν από τη χτεσινή κατάθεση, ο Θ. Ρουσόπουλος φρόντισε να στείλει το μήνυμα ότι αυτή τη φορά οι επόμενες κινήσεις του Γ. Ανδριανού ήταν «προϊόν» συνεργασίας που είχε μαζί του, αλλά... όχι με τον πρωθυπουργό, όπως επέμεινε. «Εχουμε συζητήσει το θέμα, αλλά δεν πρόκειται να σας πω τίποτα», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου όταν ρωτήθηκε αν ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού θα αποκαλύψει το όνομα του κομιστή του DVD.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η δήλωση του Ν. Χατζηνικολάου κατά τη διάρκεια του βραδινού δελτίου του «Αλτερ» ότι «από την περασμένη Τετάρτη πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έδιναν το όνομα του Θ. Αναστασιάδη», ως το όνομα του δημοσιογράφου - κομιστή που παρέδωσε το επίμαχο οπτικοακουστικό υλικό.

Από την πλευρά του ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χτες το βράδυ σε εκδήλωση με θέμα τη σχέση κράτους και διαφθοράς, έκανε μια έμμεση αλλά γενικόλογη αναφορά στο θέμα, προχωρώντας για ακόμα μια φορά σε μια φραστική επίδειξη βούλησης να πατάξει το φαινόμενο. «Δε γίνονται ανεκτές παράνομες συμπεριφορές. Δεν υπάρχει ανοχή σε πρακτικές που υπηρετούν ιδιοτελή συμφέροντα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «δεν έχουν θέση στο κράτος δικαίου πρόσωπα που εκμεταλλεύονται τα προνόμια του λειτουργήματός τους». Ορκίστηκε άλλη μια φορά για «χρηστή διοίκηση και διαφάνεια παντού», αλλά την ίδια στιγμή παρουσίασε ως «φάρμακο» την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ είναι βέβαια η ρίζα που γεννά τη διαφθορά και τα σκάνδαλα. Ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία για να απευθύνει πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί για την αναθεώρηση του Συντάγματος και στη συνέχεια να συζητηθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την υιοθέτηση του «γερμανικού μοντέλου» ως εκλογικού συστήματος της χώρας. Επίσης, επανέλαβε τη βούλησή του να προχωρήσει ο «Καποδίστριας 2» ώστε να είναι «αποτελεσματικότερη η οργάνωση του κράτους σε περιφερειακό επίπεδο με τη δημιουργία ισχυρότερων αυτοδιοικητικών ομάδων».

Την ίδια στιγμή οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζητούν πρωτοβουλίες για το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης Ζαχόπουλου και την ανάκτηση του πολιτικού κλίματος. Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπέδειξε ότι αυτό πρέπει να γίνει με «επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και υλοποίηση των προγραμματικών μας δεσμεύσεων». «Εφόσον κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση, θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την ψυχοφθόρα κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, αλλά και θα μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε αυτές τις γέφυρες αξιοπιστίας με ένα εκλογικό σώμα το οποίο μας βλέπει όλους με καχυποψία», είπε χαρακτηριστικά (στον «Φλας»). Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γ. Καλαντζής επισήμανε ότι «η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της πρώτης περιόδου της Βουλής, όταν κλείσει η Βουλή τον Ιούνιο, όταν θα έχει κλείσει, αν θα έχει κλείσει και πώς, το Ασφαλιστικό, η "Ολυμπιακή", τα θέματα της Παιδείας».

Από την πλευρά του ο Γ. Μανώλης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ παραδέχτηκε ότι η αρχική θέση της κυβέρνησης πως «είναι μια ροζ υπόθεση, δε με αφορά, το έστειλα στον εισαγγελέα, αποδείχτηκε ότι δεν είναι έτσι». Η υπόθεση, όπως είπε, «την αφορούσε, είναι πολιτικό ζήτημα και είχα προβλέψει ότι το κόστος στο σκληρό πυρήνα της ΝΔ, στον οπαδό της ΝΔ θα είναι μεγάλο και φαίνεται ότι υπάρχει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμυνα «παίζει» η κυβέρνηση (2008-01-17 00:00:00.0)
Κόσμος πάει κι έρχεται σε ανακριτή - εισαγγελέα... (2008-01-17 00:00:00.0)
Εμφύλιος στο «Πρώτο Θέμα» (2008-01-15 00:00:00.0)
Αποενοχοποιεί τη ρίζα του σκανδάλου η κυβέρνηση (2008-01-12 00:00:00.0)
«Εξοδο κινδύνου» ψάχνει η κυβέρνηση (2008-01-11 00:00:00.0)
Την ανήξερη παριστάνει η κυβέρνηση (2007-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ