Τρίτη 15 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
Στο στόχαστρο τα πλοία - κάτεργα

Καραμπινάτες παραβιάσεις ακόμα και αυτής της εργατικής νομοθεσίας αποκαλύπτουν οι έλεγχοι των ταξικών συνδικάτων

Εξακολουθεί να «οργιάζει» η μαύρη εργασία στο λιμάνι του Πειραιά μπροστά στα μάτια των λιμενικών αρχών και λίγα μέτρα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με συνέπεια τη στυγνή εκμετάλλευση ναυτεργατών και εργαζομένων της στεριάς, αλλά και τη διόγκωση των ελλειμμάτων του ήδη «βουλιαγμένου» ΝΑΤ και των άλλων Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα νέα στοιχεία που καταθέτουν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, τα οποία προέκυψαν από πρόσφατους ελέγχους που διενήργησαν στο λιμάνι του Πειραιά, είναι χαρακτηριστικά.

Από έλεγχο που διενήργησαν στις 7 του Γενάρη στα ακτοπλοϊκά πλοία «ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ», «ΡΟΔΑΝΘΗ» του εφοπλιστή Αγούδημου, με την παρουσία λιμενικών του Α΄ Λιμενικού Τμήματος, διαπιστώθηκε ότι οι ηλεκτρομηχανές λειτουργούσαν και εκτελούνταν εκτεταμένες επισκευές στα μηχανοστάσια και στην κουβέρτα με ανασφάλιστους ναυτεργάτες! Δεν υπήρχαν κατάσταση πληρώματος, αγήματα ασφαλείας και διαπιστώθηκε μη εφαρμογή δεκάμηνης επάνδρωσης των ακτοπλοϊκών πλοίων. Ακόμα, σε αυτά τα δύο πλοία και στο «ΤΖΕΤ ΦΕΡΙ Ι», που ανήκει στον ίδιο εφοπλιστή, οι φύλακες ήταν χωρίς ασφάλεια και Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Για όλες τις παραβιάσεις τα σωματεία κατέθεσαν μήνυση στο Λιμενικό Τμήμα.

Ακόμα, από έλεγχο που έκαναν στις 4 του Γενάρη στο τουριστικό πλοίο «OCEAN MONARCH», διαπίστωσαν ότι στο πλοίο εκτελούνταν επισκευές από 5 Ελληνες ναυτεργάτες, 12 αλλοδαπούς και συνεργεία, όλοι ανασφάλιστοι και χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ ούτε εκεί υπήρχαν αγήματα ασφαλείας.

Τα σωματεία επισημαίνουν ότι η ασυδοσία των εφοπλιστών στηρίζεται στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΥΕΝ και στο «μαύρο μπλοκ» των συνδικαλιστικών και πολιτικών δυνάμεων που υπηρετούν και προωθούν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Απαιτούν από την ΠΝΟ την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής και οι συνδικαλιστικές Ενώσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Το "μαύρο" μέτωπο των εκπροσώπων του κεφαλαίου - υπογραμμίζεται - επιβάλλεται να ανατραπεί με πανεργατικό μέτωπο των εργαζομένων, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και Κοινωνική Ασφάλιση που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ