Τρίτη 15 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΟΥΛΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Αναγκαία για το κεφάλαιο τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα

Γίνεται σταδιακή προσαρμογή του ασφαλιστικού συστήματος στην επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, σημείωσε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, στην εισήγηση της Επερώτησης

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ και με τη σημερινή του παρέμβαση μέσα στη Βουλή για το Ασφαλιστικό καλεί τα λαϊκά στρώματα να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης, που στηρίζεται πάνω στους νόμους Σιούφα - Ρέππα, τόνισε εισηγούμενος την Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Αποκαλύπτοντας τον πραγματικό χαρακτήρα της επίθεσης, ξεκαθάρισε: «Η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα είναι μέρος των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που κάνει το καπιταλιστικό σύστημα για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου. Η επιβολή αντιασφαλιστικών μέτρων είναι μια συνολική διαδικασία, που αφορά όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Οι πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα σαν παράγοντα επιβάρυνσης της οικονομίας, σαν βαρίδια που εμποδίζουν την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων. Γίνεται σταδιακή προσαρμογή του ασφαλιστικού συστήματος στην επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Πάλη με επιθετικά αιτήματα

Το ΚΚΕ, συνέχισε σε άλλο σημείο ο Γ. Μαρίνος, αντιπαλεύει τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις και παράλληλα συγκρούεται με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό των πλειοψηφιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που προωθούν τη λογική των «ελάχιστων δικαιωμάτων».


Eurokinissi

Αυτό που έχουν ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι, πρόσθεσε, δεν είναι τα «ελάχιστα δικαιώματα», αλλά η πλήρης και σταθερή εργασία και η Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Απαιτείται η σύνταξη να είναι στο 80% του τελευταίου μισθού, ο βασικός μισθός να είναι 1.400 ευρώ και η κατώτερη σύνταξη στα 1.120 ευρώ, ενώ πρέπει να διπλασιαστούν οι συντάξεις των αγροτών.

Είναι ντροπή, τόνισε ο Γ. Μαρίνος, το 70% των συντάξεων του ΙΚΑ να είναι μέχρι 600 ευρώ, σαν αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Χρειάζεται, συνέχισε, σήμερα η μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55 για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, ενώ για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα τα όρια πρέπει να είναι πέντε χρόνια λιγότερα.

Είναι απαράδεκτες, είπε, οι προωθούμενες αλλαγές που στοχεύουν στην εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών μέσω της χορήγησης πλασματικής προϋπηρεσίας. Εμείς, τόνισε, επιμένουμε σταθερά στη διατήρηση των πέντε χρόνων διαφοράς ανδρών - γυναικών και στη λήψη μέτρων για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά. Διεκδικούμε τη χορήγηση σύνταξης με 4.050 ένσημα και με 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας και την αποκλειστικά δωρεάν και δημόσια Υγεία, μέσα από ένα δημόσιο σύστημα Υγείας.

Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία

Ο Γ. Μαρίνος τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι χιλιάδες εργαζόμενοι, όπως έδειξαν οι κινητοποιήσεις που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, αλλά και η απεργία στις 12 Δεκέμβρη, υιοθετούν τα παραπάνω αιτήματα και απορρίπτουν την απάτη του «κοινωνικού διαλόγου». Είναι σίγουρο, είπε, ότι και στις επικείμενες κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, στις 22 Γενάρη, οι εργαζόμενοι θα δώσουν εκ νέου βροντερό «παρών».

Η ενότητα της εργατικής τάξης, είπε, χτίζεται πάνω σε στόχους που αμφισβητούν την κυριαρχία του κεφαλαίου και όχι πάνω στους νόμους Ρέππα - Σιούφα και τους «κοινωνικούς διαλόγους», πάνω στο συμβιβασμό του θύματος με τους θύτες, όπως κάνει ο ΣΥΝ, ο οποίος από κοινού με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τη συνθήκη του Μάαστριχτ, που είναι η πηγή για όλες τις αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ανατροπές.

Η κυβέρνηση, κατήγγειλε ο εισηγητής, χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για την αντιασφαλιστική επίθεση τα υποτιθέμενα ελλείμματα των Ταμείων. Αλλά οι εργαζόμενοι ξέρουν πολύ καλά ότι η επίθεση αυτή αποτελεί μέρος των αναδιαρθρώσεων υπέρ του κεφαλαίου που ακολουθείται σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Πέρα από τα όσα ισχυρίζονται οι εκάστοτε κυβερνώντες, τόνισε, πρέπει τώρα να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα από τα ασφαλιστικά ταμεία από το 1950, από το Χρηματιστήριο και από τα διάφορα «δομημένα ομόλογα». Πρέπει, είπε, να πληρώσουν οι κυβερνώντες και οι βιομήχανοι και όχι οι εργαζόμενοι που δε χρωστάνε τίποτα. Πρέπει να χτυπηθεί η ανασφάλιστη εργασία γιατί σήμερα ένας τους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, ενώ η εισφοροδιαφυγή ξεπερνάει τα 5 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ