Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ» ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Στην υπηρεσία της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων

«"Habemus memorandum"! Επιτέλους ο καπνός βγήκε από την καπνοδόχο του Καπιτωλίου και οι εγχώριοι ιθαγενείς θα πρέπει να... πανηγυρίσουν την υπογραφή του μνημονίου αστυνομικής συνεργασίας, που έγινε χτες στην Ουάσιγκτον. Μνημόνιο που "ψηνόταν" από την αμερικανική και την ελληνική κυβέρνηση πάνω από δυο χρόνια. Από εδώ και στο εξής, όπως τόνιζε και η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, όταν αναφερόταν στην αναγκαιότητα υπογραφής του, οι παρεξηγήσεις με τις ΗΠΑ αναμένεται να αρθούν». Ετσι άρχιζε το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», (9/9/2000), την επομένη της υπογραφής του διαβόητου ελληνοαμερικανικού μνημονίου, που σφράγιζε τη συμφωνία των κυβερνήσεων ΗΠΑ - Ελλάδας για την από κοινού πάταξη της τρομοκρατίας! «Τρομοκρατία» είναι ένα, ανάμεσα σ' άλλα, πρόσχημα για την επιβολή και εδραίωση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, από κάθε καπιταλιστικό κράτος και την αστική του κυβέρνηση ενάντια στο λαό της χώρας του, αλλά και η συμβολή της κάθε κυβέρνησης για την επιβολή της ίδιας τάξης ενάντια σ' άλλους λαούς που αντιστέκονται στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Στόχος ο εχθρός λαός ή οι εχθροί λαοί. Και η ελληνική κυβέρνηση, η άρχουσα τάξη της Ελλάδας, δεν πρόκειται να αφήσει κάθε ευκαιρία που της δίνεται για να εδραιώνει τη δική της δικτατορία ενάντια στην εργατική τάξη και το λαό, σε συνδυασμό με την επιδίωξη αυτή η εξουσία να δρα ενάντια και σε γειτονικούς λαούς μέσα από τη συμμετοχή της σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση), μαζί με το σφιχταγκάλιασμα του ντόπιου κεφαλαίου με τα διεθνή μονοπώλια. Η βία και η καταστολή είναι συστατικό στοιχείο της εγκληματικής δράσης του χρηματιστικού κεφαλαίου, για να μεγαλώνουν τα κέρδη του.

Η λεγόμενη αντιτρομοκρατική συμφωνία, με το διαβόητο μνημόνιο, είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα του πλέγματος του γιγαντώματος των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών, που, μαζί με τη συμφωνία για τη δικαστική συνδρομή, αναπτύσσουν τον ισχυρό μοχλό ενάντια στην αμφισβήτηση της μονοπωλιακής ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών από τους λαούς. Και μάλιστα με την άμεση συμμετοχή των ΗΠΑ στον κρατικό μηχανισμό της Ελλάδας και την αγαστή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης. Να υπενθυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν «τρομοκράτη» τον ελληνικό λαό γιατί δεν πείθεται να μην εναντιώνεται και να διαδηλώνει ενάντια στα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους ανά τη Γη. Και ότι εντάσσουν στην «τρομοκρατία» εθνικοαπελευθερωτικά και λαϊκά κινήματα, κυβερνήσεις και κράτη που δε «χωράνε» στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Το ΚΚΕ δεν αντιτάχθηκε απλά σ' αυτή τη διαβόητη συμφωνία. Εγκαιρα είχε προειδοποιήσει για το πόσο επικίνδυνη είναι για το λαό και τον τόπο. Συνέβαλε και συνεχίζει στη συσπείρωση δυνάμεων και την ανάπτυξη δράσης σ' ένα μέτωπο όπως αυτό για τα λαϊκά δημοκρατικά δικαιώματα, που εντάσσεται όλο και πιο πολύ οργανικά στην αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη. Πήρε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης ημερίδας για το ίδιο θέμα, με πλατιά συμμετοχή παραγόντων και φορέων, στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης αυτού του μετώπου πάλης.

Τα υλικά αυτής της Ημερίδας πρόκειται σύντομα να εκδοθούν σε βιβλίο, σαν μιά ακόμη συμβολή στην παραπέρα ενδυνάμωση της λαϊκής αντίστασης και πάλης ενάντια στην κρατική κατασταλτική δράση, συστατικό στοιχείο για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης και της προοπτικής για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου.

Τον πρόλογο αυτής της έκδοσης παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ