Τρίτη 22 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κάτω από πυρηνική «προστασία» οι σύμμαχοί της

Για πρώτη φορά η Ρωσία κατέστησε σαφές το περασμένο Σάββατο πως θα χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, όχι μόνο για προάσπιση της δικής της εδαφικής ακεραιότητας, αλλά και της εδαφικής ακεραιότητας των συμμάχων της!

Στη δήλωση που έκανε ο Γιούρι Μπαλούγιεφσκι, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, σημειώνεται πως «δεν προτιθέμεθα να επιτεθούμε σε κανέναν, αλλά θεωρούμε αναγκαίο όλοι οι εταίροι μας να αντιληφθούν ότι, αναμφίβολα, για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των συμμάχων της, θα χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις, μεταξύ άλλων και προληπτικά, περιλαμβανομένων και των πυρηνικών της όπλων, στις περιπτώσεις που περιγράφονται στα ντοκουμέντα του στρατιωτικού δόγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Οπως είναι γνωστό, η Ρωσία (ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ) έχει αλλάξει το στρατιωτικό της δόγμα, που στο παρελθόν προέβλεπε πως δε θα χρησιμοποιήσει πρώτη πυρηνικά όπλα.

Ο Γιούρι Μπαλούγιεφσκι σημείωσε επίσης πως «η στρατιωτική δύναμη μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την επίδειξη της αποφασιστικότητας της ανώτατης ηγεσίας της χώρας, με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων της, κι ως ακραίο μέτρο μαζικά τότε μόνον, όταν όλα τα υπόλοιπα μέσα φανούν αναποτελεσματικά». Την ίδια ώρα, ο Ρώσος επιτελάρχης τάχθηκε ενάντια στην «υπερβολική στρατιωτικοποίηση» της κοινωνίας και σημείωσε πως μπροστά στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας τίθενται ζητήματα σχεδιασμού και ενίσχυσής τους, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δήλωση αυτή έγινε στις παραμονές των εκλογών στη Σερβία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με το ζήτημα της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου, ενώ την ίδια ώρα είναι σαφής η προσπάθεια που κάνει η Ρωσία για ενίσχυση της επιρροής της στα Βαλκάνια. Πριν από ένα περίπου μήνα ο ίδιος υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος, όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία θα βοηθήσει στρατιωτικά τη Σερβία στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, είχε δηλώσει πως δεν υπάρχει σύμφωνο αμοιβαίας στρατιωτικής συνεργασίας της Σερβίας με τη Ρωσία, που να δεσμεύει τη Ρωσία στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη Σερβία. Ο Μπαλούγιεφσκι είχε προβλέψει, πάντως, πως σε περίπτωση «ανεξαρτητοποίησης» του Κοσσόβου ανάλογα ζητήματα θα προκύψουν στην «περίμετρο» των ρωσικών συνόρων, αναφέροντας συγκεκριμένα τις περιπτώσεις της Αμπχαζίας, της Νότιας Οσετίας, της Υπερδνειστερίας, καθώς και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, που δεν είχε κατονομάσει.


Ι. Π. - Ε. Β.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα συμφωνία για τη διμερή συνεργασία (2022-09-27 00:00:00.0)
Συνάντηση Ομπάμα Μέρκελ με ευρεία ατζέντα (2015-02-10 00:00:00.0)
Σερβο-ρωσική επιβεβαίωση για τον αγωγό «South Stream» (2014-06-18 00:00:00.0)
Για το 2013 μεταθέτει το διάλογο το Βελιγράδι (2012-10-12 00:00:00.0)
«Θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα» του προτεκτοράτου (2010-08-21 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ ζητά εξηγήσεις (2003-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ