Τρίτη 22 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Κοινός αντιιμπεριαλιστικός αγώνας

Συνάντηση ΚΚΕ - ΚΚ Ισραήλ

Από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, χτες, στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, χτες, στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ
Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ, Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ, και Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, συναντήθηκε χτες, Δευτέρα, με τον Μοχάμεντ Μπάρακε, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Ισραήλ και επικεφαλής του Δημοκρατικού Μετώπου για Ειρήνη και Ισότητα (Χαντάς) και της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Στη συνάντηση, που έγινε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, επιβεβαιώθηκαν οι εγκάρδιες συντροφικές σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης των δύο κομμάτων και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο παλαιστινιακό ζήτημα, όπως και τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μπους στη Μέση Ανατολή. Υπογραμμίστηκε πως ουσιαστική λύση του Παλαιστινιακού σημαίνει δημιουργία πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ, επίλυση του ζητήματος των προσφύγων με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που προνοούν για το δικαίωμά τους στην επιστροφή, πλήρη διάλυση των εποικισμών και κατεδάφιση του τείχους.

Ο Μοχάμεντ Μπάρακε ενημέρωσε για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, την επίθεση που δέχονται τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα οι άραβες του Ισραήλ, καθώς και για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες του ΚΚ Ισραήλ ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης Ολμέρτ και στην επίσκεψη Μπους. Σημείωσε ότι η επιθετική πολιτική του Ισραήλ αποτυπώνεται ανάγλυφα στον πρόσφατο κρατικό προϋπολογισμό, από όπου προκύπτει ότι πάνω από το μισό των δαπανών χρησιμοποιείται για τις στρατιωτικές δαπάνες και την κατοχή.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ υπογράμμισε την εκτίμηση που τρέφουν οι Ελληνες κομμουνιστές για τον αγώνα του ΚΚ Ισραήλ. Επανέλαβε την αλληλεγγύη στο λαό του Ισραήλ, που επίσης πλήττεται από την αντιδραστική ιμπεριαλιστική πολιτική της χώρας του, και επισήμανε ότι θα πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες στο επίπεδο του λαϊκού κινήματος, του Κοινοβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου για την υποστήριξη του αγώνα για μια δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού.

Οι δύο αντιπροσωπείες καταδίκασαν κατηγορηματικά τον νέο αποκλεισμό της Γάζας και τη διακοπή της τροφοδοσίας της με καύσιμα από την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Να σταματήσει το έγκλημα

Μιλώντας στον «Ρ» ο Μ. Μπάρακε σημείωσε: «Οι σχέσεις ανάμεσα στο ΚΚΕ και το ΚΚ Ισραήλ είναι μακρόχρονες και εξαιρετικές. Παλεύουμε με βάση τις ίδιες αρχές. Εκτιμάμε πάρα πολύ τον αγώνα που δίνουν οι κομμουνιστές της Ελλάδας και τη στήριξή τους και στο δικό μας αγώνα. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που κλιμακώνεται η ισραηλινή επιθετικότητα ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και αντιμετωπίζουμε μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή με όλους τους τρόπους, με τη φτώχεια, την πείνα και την ανεργία, οι κομμουνιστές πρέπει να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις, να εμπνεύσουμε πολύ περισσότερους ανθρώπους στις χώρες μας και σε όλο τον κόσμο ώστε να σταματήσουμε αυτά τα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής».

Συντονισμός ενεργειών

Ο Μ. Μπάρακε συναντήθηκε επίσης το περασμένο Σάββατο με τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, όπου συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, τόσο για επισκέψεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη όσο και για ανάλογες αγωνιστών από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη στις Βρυξέλλες, ώστε να καταγγελθεί η βάρβαρη εγκληματική πολιτική του Ισραήλ.

Εξάλλου, το Σάββατο το βράδυ ο Ισραηλινός αγωνιστής μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αθήνα ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό «Ιντιφάντα», με αφορμή τα 60 χρόνια από τη «Νάκμπα» (δηλαδή, την καταστροφή για τους Παλαιστινίους με την ίδρυση του ισραηλινού κράτους το 1948). Αναφέρθηκε στον ξεριζωμό αρχικά 750 χιλιάδων ανθρώπων και μετέπειτα μέχρι σήμερα τη δημιουργία 4 εκατομμυρίων προσφύγων. Σημείωσε ότι εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους άραβες που παραμένουν στο Ισραήλ και είναι πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. Παρόλο που αποτελούν το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ κατέχουν μόνο το 3% της γης. Επίσης, πρόσθεσε ότι στο Ισραήλ το 22% του συνολικού πληθυσμού (άραβες και εβραίοι) ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ποσοστό που μόνο για τους άραβες φτάνει το 63%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο πλευρό των αγωνιζόμενων λαϊκών δυνάμεων (2011-07-10 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τις επιθέσεις κατά του ΚΚ Ισράηλ (2009-12-31 00:00:00.0)
Μήνυμα αλληλεγγύης στο ΚΚ Ισραήλ (2009-04-02 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού (2008-12-30 00:00:00.0)
Συγκρούσεις, νεκροί και ετοιμασίες για Ουάσιγκτον (2000-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ