Τετάρτη 23 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
Η ολυμπιακή φλόγα «καίει» τη φυσική αποκατάσταση

Θα ξηλωθούν και οι αγροτικές καλλιέργειες στην περιοχή!

Οι πορτοκαλιές«έφταιξαν»γι' αυτό;

Associated Press

Οι πορτοκαλιές«έφταιξαν»γι' αυτό;
Με σοβαρές ενστάσεις επί της ουσίας του ζητήματος της αποκατάστασης της Αρχαίας Ολυμπίας, μετά την πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου, πλην όμως ομόφωνα, γνωμοδότησε χτες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο υπέρ της σχετικής οριστικής μελέτης του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), κατά την πρώτη του συνεδρίαση υπό την προεδρία του νέου γγ του υπουργείου Πολιτισμού.

Κυρίως απασχόλησε ο προσανατολισμός της αποκατάστασης, δηλαδή αν η επέμβαση θα έπρεπε να είναι μακροχρόνια και επικουρική των φυσικών ρυθμών ή με όρους «εκβίασης» (σ.σ. όπως ειπώθηκε) του περιβάλλοντος. Ωστόσο, δεδομένης της πολιτικής απόφασης για «αποκατάσταση» μέχρι την τελετή της αφής της φλόγας στις 25 Μάρτη, τα περιθώρια είναι ήδη στενά - «οριακά» τα χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΕΘΙΑΓΕ - και αυτή η συζήτηση που θα έπρεπε να ανοιχτεί ήδη από τις αρχές του Σεπτέμβρη, όταν το ΕΘΙΑΓΕ ήταν το πρώτο που «ψέλλισε» στο ΚΑΣ ότι «η φύση δεν εκβιάζεται», τώρα πια εμφανίστηκε άκαιρη. Αλλωστε, όπως έγραφε από χτες ο «Ρ», το θέμα συζητήθηκε με το «καμπανάκι» της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για τα χρονοδιαγράμματα, αφού οι πολυεθνικές - «χορηγοί» του «ολυμπισμού» δεν έχουν καμία διάθεση να χαλάσει η «φιέστα» και ο πακτωλός των κερδών της ΔΟΕ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Ακόμη όμως και με αυτούς τους όρους, το ζήτημα του «πρασινίσματος» της Ολυμπίας μέχρι το Μάρτη είναι μάλλον προβληματικό από άποψη χρόνου, αφού αν και το ΕΘΙΑΓΕ υπέγραψε σύμβαση με το ΥΠΠΟ το Σεπτέμβρη για να αναλάβει ως τεχνικός σύμβουλος του έργου (με 210.000 ευρώ αμοιβή), μόλις στις 13/12 το Ιδρυμα έμαθε ότι θα είναι και ο ανάδοχος με ένα κόστος 2,7 εκατομμυρίων ευρώ και ενώ ήδη από το πρώτο 10ήμερο του Δεκέμβρη θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί οι φυτεύσεις. Να σημειωθεί ότι ενώ στο ΚΑΣ το παραπάνω ποσό εμφανίστηκε ως «μάλλον» τελικό (δηλαδή για όλες τις φάσεις αποκατάστασης μέχρι και το 2010) ωστόσο αφορά μόνο την αρχική φάση και πάντως τις παρεμβάσεις που θα γίνουν μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο. Ο υπεργολάβος του έργου, που προέκυψε από εκδήλωση ενδιαφέροντος προς το ΕΘΙΑΓΕ από 26 εργολήπτες, δεν έγινε γνωστός γιατί εκκρεμεί η έγκριση του ΥΠΠΟ.

Εντύπωση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι η μελέτη αφορά πλέον παρεμβάσεις σε 450 στρέμματα της Ζώνης Α΄ του Αρχαιολογικού Χώρου της Ολυμπίας, κυρίως λόγω της πρόβλεψης να απαλλοτριωθούν οι καλλιέργειες των εσπεριδοειδών και να αντικατασταθούν από άλλες φυτεύσεις! Μέλη του ΚΑΣ έθεσαν τον προβληματισμό τους για τη σκοπιμότητα αυτής της παρέμβασης και η απάντηση ήταν ότι αυτό γίνεται για δημιουργία αντιπυρικής ζώνης.

Η έγκριση περιλαμβάνει και τις παρατηρήσεις της Ζ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, μεταξύ των οποίων είναι να επιλεχθεί η φυσική αποκατάσταση με ήπιες επεμβάσεις έστω σε σημεία όπως το περιβάλλον του Μουσείου, στο οποίο η μελέτη προέβλεπε ...χλοοτάπητα. Αλλωστε, όπως είπε η εκπρόσωπός της, σε πολλά σημεία η φύση έχει αρχίσει ήδη να κάνει δουλιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ