Τετάρτη 23 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ
Συνεχίζεται η κατρακύλα
  • Νέα πτώση 1,18% χτες στη Σοφοκλέους
  • «Αβεβαιότητες» για το βαθμό και τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης

Και νέες πιέσεις συνεχίζουν να δέχονται οι τιμές των μετοχών - στην Ελλάδα και όχι μόνο - εν μέσω αμφιβολιών και διχογνωμιών των τραπεζών και άλλων μεγαλορεντιέρηδων για το μέγεθος και τα αποτελέσματα που θα έχουν τα λεγόμενα «επισφαλή» (χωρίς υποθήκες) τραπεζικά δάνεια των αμερικανικών νοικοκυριών. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, που μεταφέρουν ντόπιοι τραπεζίτες, η μάζα των δανείων αυτών, μέρος των οποίων αγοράστηκε και από ευρωπαϊκές τράπεζες φτάνει στα 2 τρισ. δολάρια. Περίπου το 30% από αυτά - δηλαδή κάπου 700 δισ. δολάρια - θεωρείται από τους τραπεζίτες ιδιαίτερα «προβληματικό», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα τραπεζικά κέρδη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι μετοχές των εισηγμένων μετοχών στο ΧΑΑ - μετά την προχτεσινή μεγάλη κατρακύλα του 6,17% - συνέχισαν και χτες την πτωτική τους πορεία, με χαμηλότερους ρυθμούς. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι «αβεβαιότητες» και για το βαθμό και τη διάρκεια της ύφεσης, η οποία και σηματοδοτεί τη μείωση της κατανάλωσης, με ό,τι αυτή συνεπάγεται για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, έχει αποτέλεσμα τις εκτεταμένες ρευστοποιήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η χασούρα στο ελληνικό αλλά και τα ξένα χρηματιστήρια συνεχιζόταν ακόμη και μετά την επίσημη ανακοίνωση για τη μείωση των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα κατά 75 ποσοστιαίες μονάδες (3,5% από 4,25%).

Η ενιαία αντιμετώπιση των χρηματιστηριακών αγορών από τους μεγάλους παίκτες, οι οποίοι και έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών, έχει συμπαρασύρει και τη Σοφοκλέους. Εν μέσω μεγάλων διακυμάνσεων και αστάθειας ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 4.253,25 μονάδες με πτώση 1,18% έναντι πτώσης 6,17% προχτές. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους η χασούρα πλησιάζει σε 18%, έχοντας εξανεμίσει την άνοδο στο 12μηνο του 2007. Η διακύμανση των τιμών στο χρηματιστήριο της Αθήνας πλησίασε τις 7 εκατοστιαίες μονάδες με το δείκτη να διαμορφώνεται από -5,6% μέχρι και +1,3%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 941,5 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό των διαστάσεων που πήρε χτες το τζογάρισμα είναι το γεγονός ότι η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, ενώ αρχικά έχανε μέχρι και 9% τελικά έκλεισε με άνοδο 8,4%! Στο χτεσινό τζογάρισμα άλλαξε χέρια «πακέτο» το 2,4% των μετοχών του ΟΤΕ, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ενεχυριάστηκε από την MIG σε ξένες τράπεζες για τη σύναψη δανείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ