Τετάρτη 23 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Είναι πολλά τα λεφτά ... φως μου

Ενα από τα ζητήματα που άνοιξαν μαζί με το κεφάλαιο «κλίμα - περιβάλλον», που κάποιοι, ακόμα και τύποι σαν τον Γκορ, ξαφνικά ανακάλυψαν ότι χρειάζονται προστασία, είναι και η προβαλλόμενη ανάγκη για αντικατάσταση των κλασικών λαμπτήρων φωτισμού με άλλους, «χαμηλής ενέργειας». Γύρω από το όλο θέμα, εδώ και καιρό ξεδιπλώνεται μια καμπάνια, η οποία προτρέπει στην αλλαγή των λαμπτήρων πυρακτώσεως, που χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες, στο όνομα της εξοικονόμησης ενέργειας και του περιορισμού των βλαβερών ενεργειακών ρύπων στην ατμόσφαιρα.

***

Τη διαφήμιση του όλου εγχειρήματος στη χώρα μας, φαίνεται να την έχει αναλάβει, σχεδόν εργολαβικά, συγκεκριμένο επιχειρηματικό - εκδοτικό συγκρότημα σε συνεργασία με τη ΦΙΛΙΠΣ, γνωστή πολυεθνική του κλάδου των ηλεκτρικών συσκευών και υλικών. Με αλλεπάλληλα «μηνύματα» και «ρεπορτάζ», προσπαθούν να εισάγουν το σύνθημα «το 2008 αλλάζουμε και τα φώτα». Βγαίνει, μάλιστα, στο ραδιοφωνικό σταθμό του συγκροτήματος κάποιος εκπρόσωπος της ΦΙΛΙΠΣ και με στεντόρεια φωνή ενημερώνει τους ακροατές ότι «αν αλλάξουμε όλους τους συμβατικούς λαμπτήρες σε όλη τη χώρα», τότε, λέει, το όφελος από τη ρύπανση θα είναι τεράστιο. Βεβαίως για το ...όφελος της εταιρείας δε λέει κουβέντα. Για να ενισχύσουν, πάντως, την όλη καμπάνια προβάλλουν συνεχώς αποφάσεις χωρών - μελών της ΕΕ, που φέρονται να παίρνουν μέτρα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των κοινών λαμπτήρων τα επόμενα χρόνια, ενώ έχουν κινητοποιήσει μια σειρά εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Περίπου διακόσιοι από αυτούς έχουν αναλάβει «δέσμευση προς τον ΣΚΑΪ», ότι θα προχωρήσουν στην αλλαγή των κοινών λαμπτήρων στους χώρους δημόσιου φωτισμού, που είναι στην ευθύνη τους. Ενδεχομένως σε αυτό το πλαίσιο να κινείται και η οδηγία που δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας, για την αντικατάσταση των λαμπτήρων στις σχολικές μονάδες της χώρας.

***

Οι μη ειδικοί περί των λαμπτήρων δεν είναι σε θέση να πουν αν οι νέου τύπου λάμπες καταναλώνουν πράγματι λιγότερο ρεύμα, ή ότι πράγματι έχουν οκταπλάσια διάρκεια ζωής, ούτε ότι, πράγματι, συνεισφέρουν ουσιαστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ολοι μας, όμως, μπορούμε να αντιληφθούμε κάτι άλλο: Πρώτον, ότι η υπερκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και κατ' επέκταση η μόλυνση του περιβάλλοντος δεν οφείλεται στις λάμπες που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας, αλλά στις ρυπογόνες - ενεργοβόρες επιχειρηματικές μονάδες και, δεύτερον, ότι πίσω από την ιστορία «αντικατάσταση λαμπτήρων», υπάρχει μια ολόκληρη αγορά συμφερόντων και εξασφαλισμένων υπερκερδών.

Για να μην τα πολυλογούμε και ανεξάρτητα από την ουσία του όλου θέματος, εδώ γίνεται λόγος για μια διαδικασία, που η εξέλιξή της συνδέεται με την αντικατάσταση πολλών εκατομμυρίων λαμπτήρων στη χώρα μας και αρκετών δισεκατομμυρίων λαμπτήρων σ' ολόκληρη την ΕΕ. Μόνο που για να πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση αυτή, οι αναγκαίες ποσότητες των λαμπτήρων πρέπει να αγοραστούν! Αρα, μέσα στα επόμενα χρόνια, κάποιοι θα πουλήσουν αυτές τις νέου τύπου λάμπες. Κάποιοι θα εισπράξουν τον παρά, κάποιοι θα έχουν να μετράνε κι άλλα υπερκέρδη. Εχουμε να κάνουμε, δηλαδή, με μια τεράστια μπίζνα. Ενα κόλπο πολλών, πάρα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

***

Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Μα, όλοι εμείς. Αγοράζοντας - είτε ωθούμενοι από την καθημερινή πλύση εγκεφάλου που μας γίνεται, είτε επειδή κάποια στιγμή θα μας υποχρεώσουν - τους νέου τύπου λαμπτήρες. Για τα νοικοκυριά, για τους χώρους εργασίας, για το δημόσιο φωτισμό. Λάμπες που πωλούνται σε τριπλάσιες και τετραπλάσιες τιμές, από τις κλασικές. Και όλα αυτά, μόνο και μόνο για να μην πληρώσουν για την υπόθεση περιβάλλον, αυτοί που ευθύνονται για την καταστροφή του. Για να μην παρθούν μέτρα που θα αποτελούν πραγματική παρέμβαση για την προστασία του. Για να μη θιγούν οι περίπου 150 επιχειρήσεις που κινούνται έξω από κάθε όριο και προδιαγραφή. Για να μη διαταραχτεί η ευδαιμονία των μεγάλων μονάδων στο Θριάσιο, στην Πτολεμαΐδα, στο Βόλο και τη Θεσσαλονίκη. Για να μην κινδυνέψουν τα κέρδη που μοιράζει στους μεγαλοσχήμονες επενδυτές της η, Ανώνυμη Εταιρεία, ΔΕΗ. Για να μην παρθεί, εν τέλει, κανένα μέτρο που θα περιορίζει την ασύδοτη λειτουργία κάθε ρυπογόνας και ενεργοβόρας μονάδας και να συνεχίζεται το αίσχος της αγοραπωλησίας «δικαιωμάτων» ρύπανσης από τις πολυεθνικές. Αντί, λοιπόν, να παρθούν μέτρα που θα θεσπίζουν αυστηρότατους περιβαλλοντικούς κανόνες με βάση τις επιστημονικές έρευνες και όχι τα πορίσματα των επιχειρήσεων και των θυγατρικών τους πανεπιστημίων, ανακάλυψαν την καραμέλα των νέων λαμπτήρων που θα σώσει τον πλανήτη. Αντί να διαθέσουν δωρεάν στον πληθυσμό τις νέου τύπου λάμπες - αν, πράγματι, αυτές συνεισφέρουν τόσο πολύ στην προστασία του περιβάλλοντος - στήνουν καμπάνιες για να βελτιώσουν την κερδοφορία τους και την κυριαρχία τους στην αγορά.

***

Οσο και αν μπορεί να φαίνονται καλές τέτοιες προθέσεις, είναι ολοφάνερο ότι τα επιχειρηματικά λόμπι (αυτά που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για το μαγάρισμα του περιβάλλοντος) και οι εκπρόσωποί τους στην πολιτική εξουσία (που, με συγκεκριμένες αποφάσεις, διευκολύνουν τους πρώτους να καταστρέφουν το περιβάλλον), έχουν ενεργοποιήσει πολιτικές και σχέδια, με βάση τα οποία όχι μόνο δεν πρόκειται να πληρώσουν για τις καταστροφές που προκαλούν στον πλανήτη, αλλά θα βγάλουν και νέα, ακόμα μεγαλύτερα υπερκέρδη, αυτή τη φορά για την προστασία, δήθεν, του περιβάλλοντος. Ενα περιβάλλον, το οποίο θα εξακολουθήσει να καταστρέφεται εξαιτίας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη βιομηχανία και σε άλλους κλάδους, ενώ το κόστος θα καλούνται να το πληρώνουν όσοι ...ξεχνούν να σβήσουν το φως όταν βγαίνουν από το δωμάτιό τους.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ