Τετάρτη 23 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με νέες δυνάμεις από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη

Σωματεία και εργαζόμενοι έκαναν χτες το αποφασιστικό βήμα και πορεύτηκαν για πρώτη φορά με το ΠΑΜΕ

Από τη μαζική πορεία στην Κέρκυρα
Από τη μαζική πορεία στην Κέρκυρα
Οι εργαζόμενοι της Πάτρας, με συναδέλφους τους από την Ηλεία, καθώς και πυρόπληκτους των δύο νομών προχώρησαν σε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στην Μεγαλόπολη, συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι από την Μεσσηνία, την Κορινθία, την Λακωνία και την Αργολίδα και με προμετωπίδα το πανό που έγραφε «Το δίκιο μας θα κριθεί στους δρόμους. Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», πραγματοποίησαν πορεία. Στην Κεφαλονιά, η πορεία κατέληξε σε ιδιωτικό γραφείο ευρέσεως εργασίας, απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό της λειτουργίας τους, ενώ στη Ζάκυνθο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο με τη συμμετοχή πλήθους σωματείων.

Στα Γιάννενα, με τη συμμετοχή των εργαζομένων απ' όλη την Ηπειρο και τη Λευκάδα πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση στο Δημαρχείο, στην οποία, εκτός από τα Εργατικά Κέντρα Αρτας, Θεσπρωτίας και Λευκάδας, καλούσαν επίσης η ΠΑΣΥ και η Συντονιστική Επιτροπή για το Ασφαλιστικό των Επαγγελματοβιοτεχνών που συγκροτήθηκε πρόσφατα. Λίγο νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση των νέων εργαζομένων και φοιτητών στην Ακαδημία, με τη συμμετοχή και καθηγητών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Διευρυμένη η απήχηση στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ

Στο Αγρίνιο, εργαζόμενοι από όλο το νομό της Αιτωλοακαρνανίας ανταποκρίθηκαν, για άλλη μια φορά, στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, ενώ το πρωί στην Κέρκυρα εργαζόμενοι και νεολαία διαδήλωσαν μαζικά στο κέντρο της πόλης. Η πορεία κατέληξε σε ένα από τα καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Δήμητρα», με στόχο να εκφραστεί μαζικά η καταδίκη της εργοδοτικής δίωξης σε βάρος του προέδρου του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Παναγιώτη Μπάνου.

Η συγκέντρωση στην Κοζάνη
Η συγκέντρωση στην Κοζάνη
Στη Χαλκίδα, ιδιαίτερη ήταν η ανταπόκριση και νέων κλάδων στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Στην Αμφισσα, στο συλλαλητήριο συμμετείχαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Θεσσαλική ΑΤΕ» που βρίσκονται εδώ και ένα μήνα σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα τριών μηνών, καθώς και οι συμβασιούχοι που απολύθηκαν από το Μουσείο Δελφών. Στο συλλαλητήριο της Λαμίας βρέθηκαν για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα έργα της σήραγγας του Δομοκού.

Στη Λέσβο, μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων του νησιού στο συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετείχαν για πρώτη φορά και οι εργαζόμενοι από τις βιοτεχνίες έτοιμου σκυροδέματος. Στη Σάμο, μια μαζική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι με αυξημένη, σε σχέση με προηγούμενες κινητοποιήσεις, τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων. Στη Χίο, για πρώτη φορά συμμετείχαν χτες στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα αρχαιολογικά έργα της περιοχής. Ενώ στη Ρόδο, το συλλαλητήριο κατέγραψε τη συμμετοχή νέων δυνάμεων από το χώρο των οικοδόμων καθώς και άλλων κλάδων. Η πορεία στους κεντρικούς δρόμους του νησιού κατέληξε στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στη Λήμνο, ξεχώρισε η παρουσία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς και των εργαζομένων από την Ενωση Συνεταιρισμών Λήμνου. Μαζική ήταν η συγκέντρωση και στην Ικαρία.

«Παρών» από αγρότες και αυτοαπασχολούμενους

Η πορεία στην Καβάλα
Η πορεία στην Καβάλα
Εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες, φοιτητές και σπουδαστές από τον Εβρο, τη Ροδόπη, τη Δράμα και την Ξάνθη, αντάμωσαν στο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού, στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Καβάλα, σε μια μαχητική συγκέντρωση και πορεία που ξεσήκωσε την πόλη. Με συνθήματα και με δρώμενα αποκάλυψαν την επίθεση της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της σε βάρος των δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού, και έδειξαν το δρόμο που οδηγεί στην αποτελεσματικότητα του αγώνα για την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Μαχητικό και μαζικό ήταν και το συλλαλητήριο που έγινε στην Κοζάνη, με τη συμμετοχή εργαζομένων, αγροτών και σπουδαστών από τα Γρεβενά, τη Φλώρινα και την Καστοριά. Απαίτησαν δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, μισθούς και συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην πολιτική που ιδιωτικοποιεί τομείς στρατηγικής σημασίας όπως η ενέργεια.

Στην Κρήτη, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των συγκεντρώσεων σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Ιεράπετρα, ήταν η συμμετοχή νέων εργαζομένων από διάφορους κλάδους που ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Εργαζόμενοι κάθε ηλικίας, άνθρωποι που πρώτη φορά συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, έδωσαν το δικό τους στίγμα για την ανάγκη παραπέρα ισχυροποίησης των αγώνων και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ