Τετάρτη 23 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Η Ράις πιέζει για «λύση»... .

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Οι αναβολές δεν κάνουν ευκολότερες τις δύσκολες αποφάσεις» δήλωσε χτες εν πτήσει προς το Βερολίνο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, ζητώντας άμεσα απόφαση για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Υπαινίχθηκε μάλιστα πως η απόφαση για το Κοσσυφοπέδιο θα έπρεπε να ληφθεί ίσως και πριν το δεύτερο γύρο των σερβικών προεδρικών εκλογών που έχει προγραμματιστεί στις 3ης Φλεβάρη...

Είναι σίγουρο πάντως ότι η Ράις θα θέσει τις απαιτήσεις της για την ανεξαρτητοποίηση του προτεκτοράτου στη διάρκεια συνάντησης που θα έχει στο Βερολίνο με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ (με τον οποίο αναμένεται να «συγκρουστεί» για πολλοστή φορά), αλλά και τους ομόλογους της από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Το ίδιο 24ωρο, το «Ασοσιέιτεντ Πρες» επικαλούμενο δηλώσεις της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών προσδιόρισε μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου «στα τέλη Φλεβάρη ή το αργότερο στις αρχές Μάρτη». Τέλος, χτες συνελήφθησαν τρεις Κοσσοβάροι Αλβανοί αστυνομικοί ως ενεχόμενοι στη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στις 24/9/07 σε κεντρική συνοικία της Πρίστινα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα και να τραυματιστούν άλλα 11. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υποδιοικητή της αστυνομίας Κοσσυφοπεδίου, Ραχμάν Σουλεϊμάνι, δε θα πρέπει να αποκλείονται και άλλες συλλήψεις στο πλαίσιο ερευνών της παραπάνω υπόθεσης.

Η Ρωσία

«Κόκκινη γραμμή», την οποία η Μόσχα δεν μπορεί να περάσει, χαρακτήρισε ο Σεργκέι Ιβανόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, τα ζητήματα του Κοσσυφοπεδίου και της αντιπυραυλικής ασπίδας, που οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εγκαταστήσουν στην Ευρώπη.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ σε άρθρο σε διπλωματικό περιοδικό σημειώνει πως «αν και η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας δεν είναι μετωπική, υπάρχουν για εμάς και κάποιες "κόκκινες γραμμές", όταν εμφανίζεται υπαρκτός κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια ή την ισχύουσα διεθνή τάξη δικαίου. Τότε δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε και να μην υπερασπιστούμε τις θέσεις μας έως τέλους».

Στο ίδιο άρθρο ο Ρώσος ΥΠΕΞ τάσσεται ενάντια στα δύο μέτρα και σταθμά που χρησιμοποιούνται στα ζητήματα της «δημοκρατίας» και δηλώνει πως το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν θα πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ