Πέμπτη 24 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΣΡΤΖΑΝ ΓΚΟΛΟΥΜΠΟΒΙΤΣ
Η Παγίδα

Μην βλέπετε το πρώτο επίπεδο, την ιστορία της ταινίας! Κοιτάχτε το βάθος! Το χώρο και το χρόνο μέσα στον οποίο κινούνται οι ήρωες! Εκεί είναι το ζουμί. Γιατί εκεί βλέπεις, ό,τι έχει απομείνει από την περίφημη - και περήφανη - Γιουγκοσλαβία! Γιατί εκεί βλέπεις, πως τα Βαλκάνια έχουν βαθιά πληγωθεί. Και έπεται, βέβαια, συνέχεια!...

Η ιστορία της ταινίας, αν διαδραματιζόταν στην Αμερική ή στη Γαλλία (αφού μιλάμε και για film noir) θα ήταν μια τυπική έως αδιάφορη κινηματογραφική ιστορία! Ενας πατέρας που βλέπει το παιδί του να πεθαίνει πρέπει να βρει χρήματα για να το εγχειρήσει (και να το σώσει)! Ολες οι ενέργειές του, όμως, δεν έφεραν αποτέλεσμα. Πάνω στην απελπισία του εμφανίζεται ένας μυστηριώδης τύπος και του ζητάει να σκοτώσει κάποιον και σε αντάλλαγμα θα του δώσει τα χρήματα που χρειάζονται για το παιδί. Ο πατέρας, μετά από δισταγμούς και πισωγυρίσματα, γίνεται δολοφόνος. Αφαιρεί μια ζωή για να σώσει μια άλλη ζωή.

Αυτό το «ηθικό δίλημμα», αφαιρώ μια ζωή για να σώσω μια άλλη ζωή, στη σημερινή Σερβία παίρνει άλλες διαστάσεις! Η ζωή εκεί δεν έχει το ίδιο κόστος με τις «συγκροτημένες» χώρες! Τα κριτήρια είναι διαφορετικά! Εδώ τα πάντα είναι σε μεγέθυνση! Μεγάλος ο πόνος, μεγάλη η ανασφάλεια, μεγάλη η ανισότητα, μεγάλη η απελπισία! Οι άνθρωποι ζούνε μια τραγωδία! Και στην τραγωδία οι αποφάσεις είναι ακραίες. Και είναι ακραίες, γιατί έχουν ακραία προβλήματα να λύσουν!

Είναι κατόρθωμα, λοιπόν, που ο πατέρας της ταινίας, παρότι δολοφόνος, έχει κρατήσει αρκετές ηθικές αξίες! Στη Σερβία, σήμερα πια, δεν υπάρχει κρατική πρόνοια! Ο καθένας πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνος του! Οι βομβαρδισμοί διέλυσαν το κράτος! Η αγωνία για παραπέρα διαμελισμό, σπαταλάει κάθε οικονομικό υπόλειμμα της χώρας! Η μοναξιά των ανθρώπων είναι πελώρια! Και η μοναξιά, με την πολιτική έννοια, είναι πολύ κακός σύμβουλος! Δεν αφήνει περιθώρια άλλης ελπίδας. Πρέπει να σκοτώσεις, για να επιβιώσεις! Μιλάμε για μεγάλο πισωγύρισμα του ανθρώπινου πολιτισμού!

Αν ο θεατής δει την «Παγίδα» με αυτή τη ματιά, θα δει μια αρκετά ενδιαφέρουσα ταινία. Γιατί η επιλογή του πατέρα να σκοτώσει για να σώσει το παιδί του, γίνεται σε μια χώρα που βομβαρδίζεται από όλες τις μεριές. Σε μια χώρα που την έχουν κόψει φέτες. Που συνεχίζουν το διαμελισμό της. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ακόμα και οι καλύτερες συνειδήσεις χαλαρώνουν. Η απελπισία σε σπρώχνει σε ανήθικες πράξεις! Και αυτό είναι μια τραγωδία!

Παίζουν: Νέμποϊσα Γκλόγοβατς, Νατάσα Νίκοβιτς, Μίκι Μανόβιτς, Ανίκα Ντόμπρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ