Κυριακή 27 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Η παγίδα»

Του Σρτζαν Γκολούμποβιτς

«Η Παγίδα» δεν είναι η μοναδική ενδιαφέρουσα ταινία της βδομάδας. Υπάρχει και «Ο Γάμος της Τούγια», οι «Επιθυμίες... στο Παρά Πέντε» και, γιατί όχι, και η «Εξιλέωση». (Διαβάστε σχετικά στην κριτική της Πέμπτης 24-1-08). Διαλέξαμε, όμως την «Παγίδα», γιατί είναι ...δίπλα μας! Η ταινία είναι σέρβικη! Ο χώρος, ο χρόνος, τα πρόσωπα, οι συμπεριφορές, όλα είναι τόσο οικεία!

Ο κυριότερος, ωστόσο, λόγος της επιλογής μας είναι γιατί η ταινία, έστω και από σπόντα, μας αποκαλύπτει τη μεγάλη καταστροφή που γνώρισε η γειτονική μας χώρα. Πράγματι, το «ντεκόρ» της ταινίας - η σημερινή Σερβία - είναι πολύ αποκαλυπτικό. Τόσο που να μην προκαλεί έκπληξη το ακραίο θέμα της «Παγίδας»!

Ενα μικρό παιδί πρέπει να εγχειρηθεί επειγόντως στη Γερμανία! Η εγχείρηση απαιτεί 26.000 ευρώ. Ποσό όχι και τόσο απαγορευτικό. Για τη σημερινή Σερβία, όμως, είναι! Και πολύ μάλιστα. Οι γονείς τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Κράτος, τράπεζες, φίλοι, τίποτα! Τα χρήματα δε βρίσκονται. Καταφεύγουν στις εφημερίδες για βοήθεια από τον κόσμο. Βάζουν αγγελία, που εξηγούν το πρόβλημα.

Κάποια στιγμή χτυπάει το τηλέφωνο. Κάποιος προσφέρει τα χρήματα. Ολο το ποσό! Μόνον που ζητάει ένα «μικρό» αντάλλαγμα. Ζητάει από τον πατέρα του παιδιού να δολοφονήσει κάποιον άνθρωπο! Εναν άγνωστο σε εκείνον άνθρωπο!

Η ταινία κεντράρει το ενδιαφέρον της πάνω στο ηθικό δίλημμα που αντιμετωπίζει ο πατέρας. Για να σώσει το παιδί του, πρέπει να χαθεί μια άλλη ζωή! Και πρέπει να είναι αυτός εκείνος που θα την τελειώσει!

Αν το «ντεκόρ», το κοινωνικό περιβάλλον ήταν διαφορετικό, αν η Σερβία ήταν μια συγκροτημένη χώρα (και όχι μια χώρα, που την εκτέλεσαν) δε θα άξιζε προσοχής η ταινία (το θέμα της). Η Σερβία, όμως, χτυπήθηκε αλύπητα. Και σήμερα προσφέρει όλες της τις δυνάμεις για να μην την τεμαχίσουν. Πού, λοιπόν, κράτος Πρόνοιας; Ο σώζων εαυτόν σωθήτω, λοιπόν!

Ο πατέρας στην απελπισία του σκοτώνει! Το θύμα άλλωστε δεν ήταν και ό,τι καλύτερο (ιδιωτικοποιούσε τη δημόσια περιουσία). Ομως, ο κατ' ανάγκη δολοφόνος, δεν είχε χάσει τελείως την ανθρωπιά του, δεν είχε ξεχάσει τελείως τις ηθικές αξίες του. Ομολογεί το έγκλημά του στη χήρα του θύματος! Και έρχεται η εξιλέωση! Και, αμέσως, η τιμωρία (οι δημιουργοί της ταινίας είναι αντίθετοι με το αλληλοφάγωμα ...δεν είναι Αμερικανοί).

Ενδιαφέρουσα, λοιπόν, η «Παγίδα» κυρίως για τα «φόντα» της, για το βάθος πεδίου, για τις εικόνες της σημερινής Σερβίας, για το χώρο και το χρόνο που διαδραματίζεται η υπόθεση!

Παίζουν: Νέμποϊσα Γκλόγοβατς, Νατάσα Νίκοβιτς, Μίκι Μανόβιτς, Ανίκα Ντόμπρα.


Ν. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «Παγίδα» έχει στηθεί! (2012-06-21 00:00:00.0)
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (2008-01-30 00:00:00.0)
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ (2008-01-27 00:00:00.0)
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (2008-01-25 00:00:00.0)
Εξιλέωση (2008-01-24 00:00:00.0)
Γκουαντάναμο: Το ανώτερο στάδιο του φασισμού (2006-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ