Πέμπτη 24 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΛΑΡΤΙΤΖΙΑΝΟ»
Κανένας στη δουλιά μέχρι να ανακληθούν οι απολύσεις

Καθολική και μαχητική η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία, την οποία κήρυξε το ταξικό Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Πειραιά

Λουκέτο στο κατάστημα της Νίκαιας έβαλαν χτες οι εργαζόμενοι του «ΛΑΡΤΙΤΖΙΑΝΟ»
Λουκέτο στο κατάστημα της Νίκαιας έβαλαν χτες οι εργαζόμενοι του «ΛΑΡΤΙΤΖΙΑΝΟ»
Προτάσσοντας το όπλο της απεργίας και συσπειρωμένοι στην ταξική διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Πειραιά, οι εργαζόμενοι του καταστήματος έτοιμου φαγητού στη Νίκαια, μέρος της αλυσίδας «ΛΑΡΤΙΤΖΙΑΝΟ», χτες έδωσαν την κατάλληλη απάντηση στην ασυδοσία της εργοδοσίας, η οποία απέλυσε 5 συναδέλφους τους για να τους «τιμωρήσει» επειδή πήραν μέρος στην πρόσφατη πανεργατική απεργία και απαίτησαν την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων του καταστήματος δεν ξεπερνάει τα 25 χρόνια. Με τη ζωντάνια της νιότης τους, με τα μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου στο πλευρό τους και παίρνοντας δύναμη από την παρουσία και άλλων εργαζομένων που ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ έσπευσαν να εκδηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, έκαναν άνω κάτω την περιοχή. Μαζί τους βρέθηκαν η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ, νεολαίοι της ΚΝΕ και ο δήμαρχος της Νίκαιας Στ. Μπενετάτος.

Από νωρίς το πρωί είχαν παραταχθεί μπροστά στην είσοδο του καταστήματος, περιφρουρώντας την 24ωρη απεργία τους. Μέχρι αργά το βράδυ δεν άφησαν όχημα στη λεωφόρο Π. Ράλλη όπου βρίσκεται το κατάστημα, αλλά και περαστικό που να μην του δώσουν την ανακοίνωσή τους η οποία είχε επικεφαλίδα: «Μοναδική λύση ο μαζικός - ενωτικός - ταξικός κι ανυποχώρητος αγώνας». Ταυτόχρονα, βροντοφώναζαν απανωτά τα συνθήματα: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Η τρομοκρατία δε θα περάσει» και «Πάρτε πίσω τις απολύσεις».

Και η αποφασιστικότητά τους ήταν τέτοια που, όπως ειπώθηκε από τους ίδιους και προς τον νέο ιδιοκτήτη του καταστήματος που εμφανίστηκε μαζί με την αστυνομία, δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, αν δεν ξαναπιάσουν δουλιά οι απολυμένοι συνάδελφοί τους. Αν δε σταματήσει το κατάστημα να αποτελεί εργασιακό γκέτο.

Οι καταγγελίες τους έπεφταν βροχή: «Δουλεύαμε 10ωρα και 14ωρα και μας κατέβαλε ένσημα για 4ωρο», «Μας πλήρωνε με την ώρα. Από το πρωί έως τις 7 το απόγευμα ήταν 3,20 ευρώ η ώρα και από τις 7 και μετά 3,50 ευρώ. Μας πλήρωνε τις 8 ώρες. Από εκεί και πέρα δουλεύαμε τσάμπα». «Οι διανομείς κάναμε και τους αποθηκάριους και τη μεταφορά των εισπράξεων χωρίς καμιά προφύλαξη στην τράπεζα και πολλά ακόμα», «τις προϊσταμένες μάς είχε και δουλεύαμε από το πρωί έως το βράδυ χωρίς να πληρωνόμαστε υπερωρίες τίποτα. Στην ουσία τού δουλεύαμε μία μέρα δωρεάν». «Αυτά τελειώσανε τώρα» ήταν η κατακλείδα σε κάθε καταγγελία τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ