Πέμπτη 24 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΚΛΙΝΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Λειτουργούν 500 χρειάζονται πάνω από 2.000!

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί σε όλη τη χώρα, το παράδειγμα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης

Πάνω από 150 πολύτιμα κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν κλειστά σε όλη τη χώρα

Motion Team

Πάνω από 150 πολύτιμα κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν κλειστά σε όλη τη χώρα
H έλλειψη κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης μπορεί να αποβεί μοιραία για τους ασθενείς. Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν μόνο 96 κλίνες ΜΕΘ - από τις 125 θεσμοθετημένες - με αναλογία ενός νοσηλευτή προς 4 ασθενείς. Τα βράδια, μάλιστα, ένας νοσηλευτής καλείται να εξυπηρετήσει ακόμη και 5 ασθενείς. Σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές πρέπει τα κρεβάτια ΜΕΘ να είναι το 10% των κλινών των νοσοκομείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, με 1.000 κλίνες, διαθέτει ΜΕΘ με 10 κλίνες, αλλά λόγω της σοβαρής έλλειψης προσωπικού αυτές μειώθηκαν ακόμη περισσότερο και τώρα λειτουργούν μόνον οι 7. Οπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου των γιατρών της Θεσσαλονίκης, η προβληματική λειτουργία της ΜΕΘ θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών. Το Ιπποκράτειο αποτελεί το μοναδικό μεταμοσχευματικό κέντρο ύπατος στη Βόρειο Ελλάδα και για την απρόσκοπτη λειτουργία του χρειάζεται να υπάρχουν σε κάθε περίπτωση ελεύθερα κρεβάτια στη ΜΕΘ.

Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», από τους 45 εργαζόμενους στη ΜΕΘ έμειναν μόλις 33. Στην άλλοτε πρωτοπόρα στις μεταμοσχεύσεις κλινική του «Παπανικολάου», στην καρδιοχειρουργική, δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ. Επίσης, μείωσαν τα κρεβάτια στην Α' Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού.

Συγκεκριμένα, η Α' ΜΕΘ λειτουργεί με το 1/3 του προσωπικού που χρειάζεται και επειδή αυτό αντί να αυξάνει συνεχώς μειώνεται (αναρρωτικές, συνταξιοδοτήσεις, μετακινήσεις), αναγκάστηκε η υπηρεσία να μειώσει τα κρεβάτια από 19 σε 13. Σημειώνεται ότι η Α' ΜΕΘ δυναμικότητας 19 κλινών, για να λειτουργεί με συνθήκες ασφάλειας, τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό, θα έπρεπε να διαθέτει 76 νοσηλεύτριες κι όχι 28, όπως είναι σήμερα.

Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 500 κλίνες ΜΕΘ, ενώ, βάσει των υπολογισμών της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, χρειάζονται πάνω από 2.000. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Εταιρεία σε 18 από τις 26 μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων της χώρας, το 73% δε διαθέτει το απαιτούμενο νοσηλευτικό προσωπικό, το 33% έχει έλλειψη σε γιατρούς, ενώ το 50% σε μηχανήματα. Επίσης, διαπίστωσε ότι παρ' όλο που υπάρχουν τόσες ελλείψεις, κρατιούνται κλειστά και αχρησιμοποίητα κρεβάτια, τα οποία μαζί με τα μηχανήματα που τα συνοδεύουν, κοστίζουν 150.000 ευρώ το ένα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ