Πέμπτη 24 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ενίσχυση του κεφαλαίου με πρόσχημα το κλίμα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σχέδια άνευ ουσίας, που καταλήγουν στο γνωστό και κοινό παρονομαστή της κερδοσκοπίας και του εμπορίου ρύπων, υιοθέτησε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευαγγελιζόμενη ότι έτσι θα «νικήσει» το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα προωθήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αύξηση της χρήσης των βιοκαυσίμων...

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή επαφίεται για τη μείωση των ρύπων στην «είσοδο των μεγάλων βιομηχανιών στο Χρηματιστήριο των ανταλλαγών διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ, που προβλέπει την αγορά αδειών ρύπανσης, το κόστος των οποίων ωθεί τις βιομηχανίες να μειώσουν τις εκπομπές τους»... Το δε κόστος μετακυλίεται στο λαό, που θα επιβαρυνθεί με 3 ευρώ εβδομαδιαίως...

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σχολιάζοντας τις επίμαχες προτάσεις στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά έχουν «στόχο και όραμα: Την ενίσχυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στον οξυμένο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στο πεδίο της ενέργειας. Ο αναγκαίος στόχος περιορισμού των εκπομπών ρύπων επιδιώκεται να αξιοποιηθεί για το μοίρασμα των αγορών και τον περιορισμό της δυναμικής των αναδυόμενων νέων δυνάμεων (Κίνα, Βραζιλία), που διεκδικούν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς».

Οπως σημείωσε ο Θ. Παφίλης, η πρόταση «δίνει διέξοδο στην υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου, μέσα από την εμπορευματοποίηση της προστασίας του περιβάλλοντος. Μετά την "απελευθέρωση" τομέων στρατηγικής σημασίας (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες), η πράσινη οικονομία αποτελεί μια από τις νέες μεγάλες επενδυτικές διεξόδους του μονοπωλιακού κεφαλαίου».

Ακόμα ότι «καλλιεργεί κλίμα ταξικής συνεργασίας, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την ευαισθητοποίηση του κόσμου, κρύβοντας ότι οι επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές, η υπερθέρμανση του πλανήτη, είναι αποτέλεσμα της βιομηχανικής ανάπτυξης με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, της εμπορευματοποίησης της γης, του αέρα, της ενέργειας, του νερού, κ.ά.».

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι και αυτά «είναι μέτρα σε βάρος των λαϊκών αναγκών και ανάπτυξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου στον περιβαλλοντικό τομέα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ