Πέμπτη 24 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 13 ΦΛΕΒΑΡΗ
Να δώσουμε ταξική απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία

Από σήμερα κιόλας, όλες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ρίχνονται στη μάχη για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης με αιχμή το Ασφαλιστικό και τις Συλλογικές Συμβάσεις

«Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας στις 13 Φλεβάρη. Κυβέρνηση και εργοδοσία θα πάρουν απάντηση». Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, έδωσε το στίγμα των ταξικών δυνάμεων μιλώντας στην Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ που συνεδρίασε χτες και επικύρωσε πρόσφατη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 13 του επόμενου μήνα, ενώ εξουσιοδότησε την ΕΕ για την προκήρυξη νέας απεργίας ανάλογα με τις εξελίξεις.

Παρά την απόφαση για κινητοποίηση - όπως φάνηκε και στη χτεσινή συζήτηση - η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εμμένει στο πλαίσιο αιτημάτων της, το οποίο βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων. Σε βασικά ζητήματα, τόσο στο Ασφαλιστικό, όσο και στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κινείται ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Μιλώντας στην ολομέλεια, ο Γ. Πέρρος κάλεσε τους εργαζόμενους να εντείνουν την πάλη τους, να δείξουν απειθαρχία στη λογική του κεφαλαίου, να οξύνουν τη σύγκρουση μαζί του, να περάσουν στην αντεπίθεση και πρότεινε νέα απεργιακή κινητοποίηση στις αρχές Μάρτη. Οι ταξικές δυνάμεις - σημείωσε -, μετά τη μεγάλη πανεργατική απεργία στις 12 Δεκέμβρη, δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Συνέχισαν τους αγώνες, όπως το έκαναν και προχτές με τα περιφερειακά συλλαλητήρια. Σταθερά στη γραμμή της ταξικής πάλης συνεχίζουν χωρίς ταλαντεύσεις, χωρίς «κοινωνικούς διαλόγους».

Σχολιάζοντας το κλίμα των ημερών, ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ υπογράμμισε ότι η πολιτική που αυξάνει τα κέρδη, που οξύνει την εκμετάλλευση και γεννάει τη φτώχεια και την ανέχεια είναι αυτή που γεννά τα σκάνδαλα, τη σήψη και τη διαφθορά. Και δεν μπορούν να εμφανίζονται ως αρχάγγελοι της κάθαρσης αυτοί που ασκούν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Για εμάς - είπε - η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες των εργαζομένων. Αγώνες που θα είναι απάντηση και στη σαπίλα και διαφθορά του συστήματος.

Στρατηγική στα μέτρα του κεφαλαίου

Ο Γ. Πέρρος άσκησε κριτική στη στρατηγική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να την εμπιστευτούν. Γιατί η πλειοψηφία στήριξε και στηρίζει τους αντιασφαλιστικούς νόμους Σιούφα και Ρέππα, κάνει λόγο για μισθούς που όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αλλά όλο το πλαίσιό της εξυπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η παράταξη της ΔΑΚΕ ουσιαστικά εναντιώθηκε στην απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση, ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για «προληπτική απεργία», επειδή δήθεν ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα μέτρα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Μάλιστα, έφτασε να αυτογελοιοποιηθεί προτείνοντας «24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες», όταν ανακοινωθούν αντιασφαλιστικά μέτρα. Η παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης» εγκάλεσε τους συνεταίρους της στο προεδρείο για εγκατάλειψη του κοινού διεκδικητικού τους πλαισίου και πρότεινε η απεργία να γίνει στις 20 Φλεβάρη, για να υπάρξει χρόνος προετοιμασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ