Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην κατάψυξη ή στο φούρνο;

Εχοντας πάρει το «μπαλάκι» από την Αθήνα, η Λευκωσία καλείται να προσέλθει σε καυτές συζητήσεις που οδηγούν στην αναγνώριση του ψευδοκράτους

Το Εθνικό Συμβούλιο των κυπριακών κομμάτων συσκέπτεται στη Ν. Υόρκη, προκειμένου να αποφασίσει αν η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να συμμετέχει στη διαδικασία των συζητήσεων του τέταρτου γύρου για το Κυπριακό, τις οποίες «πάγωσε» ως ένδειξη δυσαρέσκειας για την έμμεση αναγνώριση που πρόσφερε στον Ντενκτάς με ανακοίνωσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Γλ. Κληρίδης, μετά από απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τις συνομιλίες μέχρι να λάβει γραπτές διευκρινίσεις από τον ΓΓ του ΟΗΕ αναφορικά με τη δήλωσή του, στην οποία έμμεσα προσφέρει αναγνώριση στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος. Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο, προέβη σε λακωνική δήλωση - «απάντηση» στην επιστολή του Προέδρου Κληρίδη. Οπως ανέφερε ο ντε Σότο, «η δήλωση της 12ης Σεπτεμβρίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αποτελούσε δική του δήλωση και αυτός είναι η μόνη έγκυρη πηγή για την ερμηνεία της. Επομένως οποιεσδήποτε ερμηνείες οι οποίες γίνονται σχετικά με τη δήλωση του ΓΓ από άλλους δεν έχουν καμία εγκυρότητα».

Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό αν η ελληνοκυπριακή πλευρά ικανοποιήθηκε από την απάντηση Ντε Σότο. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι η Λευκωσία δέχεται την ασφυκτική πίεση της Αθήνας να μην αποχωρήσει από τις συνομιλίες.

Παπανδρέου - Κληρίδης

Μετά τη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η Ελλάδα συμπαρίσταται στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης, του Προέδρου Κληρίδη, να προωθήσει την επίλυση του Κυπριακού. Και σήμερα βεβαίως είχαμε στενή συνεργασία. Συμπαριστάμεθα και στην κρίση αυτή η οποία υπήρξε. Είμαστε στενά συντονισμένοι στις ενέργειές μας και βεβαίως στην αλληλοενημέρωση για τις προσπάθειες που υπάρχουν. Πάντα η προσπάθεια είναι να προωθήσουμε την επίλυση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια τα γνωστά, τα οποία για μας είναι απαράβατα, μιας ομοσπονδίας διζωνικής, δικοινοτικής. Θέλω να τονίσω ότι από εκεί και πέρα οι όποιες εξελίξεις θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον Πρόεδρο Κληρίδη. Δε θα γίνουν από μένα οι όποιες ανακοινώσεις πάνω στην ουσία των θεμάτων, αλλά από τον ίδιο τον Πρόεδρο Κληρίδη ή εκπρόσωπό του».

Ο υπουργός δε θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή δεν είναι η στιγμή να σχολιάσω τις διάφορες κινήσεις οι οποίες έγιναν, τακτικής ή μη. Νομίζω αυτή τη στιγμή εάν υπάρξει κάτι το οποίο πρέπει να ανακοινωθεί για τις περαιτέρω κινήσεις της κυπριακής πλευράς, πρέπει η κυπριακή πλευρά να κάνει τις ανακοινώσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός είχε δεκάλεπτη συνάντηση με τον προεδρικό εκπρόσωπο Αλφρεντ Μόζες. Πριν από τη συνάντηση με τον κ. Μόζες, πάντοτε σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αμερικανική πρεσβεία για το Κυπριακό, στην οποία πήραν μέρος η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο πρέσβης Ντόναλντ Μπάτλερ και ο Α.Μόζες.

Η Αγκυρα

«Σημαντική» χαρακτήρισε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών την είδηση που μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», σύμφωνα με το οποίο «διπλωματική πηγή των Ηνωμένων Εθνών», αναφερόμενη στην ανακοίνωση Ανάν, τονίζει πως «ο ΟΗΕ έχει φτάσει στο πιο προωθημένο σημείο που μπορούσε». Η ίδια πηγή σημειώνει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς «θα είναι πλέον πιο ήσυχος, αφού τώρα δε φαίνεται απλώς φως στο τέλος του τούνελ, αλλά βλέπουμε και πιο μπροστά».

Σύμφωνα με άλλο τηλεγράφημα του πρακτορείου «Ανατολή», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, σε δηλώσεις που έκανε στη Νέα Υόρκη σε Τούρκους δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι «δεν τίθεται θέμα πιέσεων προς την Τουρκία της μορφής κινηθείτε στο Κυπριακό και λύστε το ζήτημα του Αιγαίου».

Ο Τζεμ είπε επίσης ότι «καθήκον του ΟΗΕ είναι να βρει σημεία συνάντησης των δύο διαφορετικών απόψεων. Μέχρι σήμερα έλεγαν να αποδεχτεί ο Ντενκτάς τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, πράγμα στο οποίο εμείς αντιταχθήκαμε». Νωρίτερα πάντως ο Τζεμ είχε δηλώσει πως κατά τη συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ, μετέφερε στην αμερικανική πλευρά τη «δυσαρέσκεια της Αγκυρας για την προσπάθεια των ΗΠΑ και του ΟΗΕ να επιβάλουν στην Τουρκία τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ