Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Δεσμεύουν συνταγματικά τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση!
  • ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφώνησαν σε διάταξη που δεσμεύει οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση για συμμετοχή της χώρας στις διαδικασίες της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»
  • Αντ. Σκυλλάκος: Αντιδημοκρατική λογική που αντιστρατεύεται τη  λαϊκή κυριαρχία 

Βήμα για τη συνταγματική κατοχύρωση της υποταγής και της υποτέλειας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα αποτελεί η πρόταση που συζητήθηκε χτες στην επιτροπή της Βουλής για την αναθεώρηση των άρθρων 28, 36, 80 και 70 του Συντάγματος.

Το άρθρο 28 είναι αυτό που και στο ισχύον Σύνταγμα προβλέπει παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων "εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον" και αναγνώριση σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Στο άρθρο αυτό το ΠΑΣΟΚ με συμφωνία και της ΝΔ πρόσθεσε ερμηνευτική εγκύκλιο που λέει ότι "το άρθρο 28 συνιστά το θεμέλιο συμμετοχής της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης".

Οπως είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος, με την προσθήκη "έχουμε και συνταγματικές διατάξεις οι οποίες επιτρέπουν στην Ελλάδα να παίζει έναν ενεργό ρόλο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ευρωπαϊκή πολιτική". Διευκρίνισε δε ότι μπορούν τα εθνικά Συντάγματα να είναι το εφαλτήριο, για να διαμορφωθεί ένα ευρωπαϊκό Σύνταγμα και είπε ότι στο εξής τα βήματα "προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση" θα ακολουθούν τη διαδικασία της απλής κύρωσης διεθνούς σύμβασης και δε θα χρειάζονται αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής.

Τη συμφωνία του εξέφρασε και ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Βαρβιτσιώτης, λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι περήφανο που το ΠΑΣΟΚ έχει πλησιάσει τις θέσεις της ΝΔ και η προσθήκη αποτελεί απόδειξη της ορθής πολιτικής του Κ. Καραμανλή για την πορεία ένταξης στην ΕΟΚ.

Καταγγέλλοντας την κατεύθυνση της αναθεώρησης του συγκεκριμένου άρθρου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι το άρθρο 28 είναι ένα από τα βασικότερα θεμέλια της υποταγής και υποτέλειας σε ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα και υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο άρθρο αποτέλεσε τον κύριο λόγο που κατά τη συζήτηση του Συντάγματος του 1975 το ΚΚΕ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και την Ενωση Κέντρου αποχώρησαν από τη Βουλή. Και όμως, παρά το γεγονός ότι αποτελεί θεμέλιο της εξάρτησης, εντούτοις η κυβέρνηση το αναθεωρεί με την προσθήκη της "συμμετοχής στην ευρωπαϊκή ενοποίηση" και για πολιτικούς ιδεολογικούς λόγους, αλλά και για να δεσμεύει συνταγματικά τη συμμετοχή μας στην ΕΕ.

"Πρόκειται για κατεξοχήν αντιδημοκρατική λογική", κατήγγειλε ο Αντ. Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι στρέφεται ευθέως κατά της λαϊκής κυριαρχίας. Εάν αύριο, είπε, αλλάξουν τα πράγματα και ο λαός αναδείξει μια κυβέρνηση που δε θα θέλει τη συμμετοχή στην ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση τότε αυτή η κυβέρνηση θα εμποδίζεται από συνταγματική διάταξη στο να υλοποιήσει την πολιτική της.

Με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ανοίγει ο δρόμος για να φτάσουμε μέχρι τον πάτο, δηλαδή στην κατάργηση του εθνικού κράτους και μέσω της Ομοσπονδίας και του Ευρωπαϊκού Συντάγματος να εκχωρήσουμε όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αλλωστε, τόνισε το ομολόγησε και ο εισηγητής της πλειοψηφίας, ο οποίος είπε ότι το Ελληνικό Σύνταγμα θα αποτελέσει εφαλτήριο για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι οι αλλαγές κινούνται στην κατεύθυνση της αποδοχής της υπερίσχυσης του κοινοτικού δικαίου έναντι του Συντάγματος και τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι η παντελής παρεμπόδιση της παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Με τους σημερινούς συσχετισμούς δύναμης, είπε, θα μπορούσε τουλάχιστον να τεθεί ένα όριο, να προβλεφτεί ότι το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο δεν είναι ανώτερα από το Σύνταγμα.

Οσον αφορά την πρόβλεψη σε άλλο άρθρο να ενημερώνει η κυβέρνηση πριν πάει σε διεθνή όργανα για διάφορες συμφωνίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι αποτελεί υποκρισία, αφού και από τον κανονισμό της Βουλής προβλέπεται κάτι τέτοιο αλλά ποτέ δεν τηρείται. Εφερε ως παράδειγμα τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος πήγε στις ΗΠΑ να υπογράψει την "αντιτρομοκρατική συμφωνία" χωρίς καμία ενημέρωση της Βουλής.

Κατά της αναθεώρησης των συζητούμενων άρθρων τάχθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης, κάνοντας λόγο για προτάσεις που περιορίζουν τη λαϊκή κυριαρχία.

Στην αρχή της συνεδρίασης η επιτροπή ολοκλήρωσε τη συζήτηση της πρώτης ενότητας και στο άρθρο για τα δάση ο Ε. Βενιζέλος επέμεινε στην πρότασή του για ορισμό της έννοιας του δάσους, με νόμο, κάτι που ανοίγει το δρόμο στην άκρατη οικοπεδοποίηση. Δέχτηκε απλώς να προστεθεί μια διάταξη που λέει ότι η σύνταξη Δασολογίου αποτελεί υποχρέωση του κράτους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2007-02-15 00:00:00.0)
Κατοχυρώνουν περαιτέρω το θεμέλιο της υποτέλειας (2001-02-15 00:00:00.0)
Μια αποκαλυπτική συζήτηση... (2001-01-30 00:00:00.0)
Θεσμοθετείται η επίθεση στα λαϊκά συμφέροντα (2001-01-18 00:00:00.0)
Αφυδατώνονται κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα (2000-09-06 00:00:00.0)
Με γοργούς ρυθμούς... (1996-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ