Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Μπροστά στο ... πραγματικό Ελσίνκι

«Οι εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό με τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αποκαλύπτουν πως απροσχημάτιστα πια δρομολογείται ο οριστικός διαμελισμός του νησιού στα πλαίσια των σχεδίων των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων».

Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ενώ παράλληλα επισημαίνει: «Η τοποθέτηση του ΓΓ του ΟΗΕ περί "ισοτιμίας" των δυο πλευρών παραβιάζει κατάφωρα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ στα οποία αναγνωριζόταν με σαφήνεια πως το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής». Αποδεικνύει, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, πως ο Κ. Ανάν λειτουργεί ως εντεταλμένος των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστών και όχι σαν ΓΓ του ΟΗΕ.

«Εξάλλου, η τροπή που παίρνει το κυπριακό πρόβλημα, τονίζεται σ' άλλο σημείο της ανακοίνωσης, αποτελεί την πιο πειστική απάντηση για το πραγματικό περιεχόμενο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι την οποία υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση, ισχυριζόμενη πως προωθεί τη δίκαιη λύση του Κυπριακού. Εχοντας συνηγορήσει στον οριστικό ενταφιασμό του Κυπριακού επιχειρεί σήμερα να αποποιηθεί τις ευθύνες της παραπέμποντας τους "χειρισμούς" στην κυπριακή κυβέρνηση».

Μέσα από την ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ καλεί «τις Επιτροπές Ειρήνης, τις μαζικές οργανώσεις και τον ελληνικό λαό να κινητοποιηθεί, ώστε να πιέσει για την αποτροπή του οριστικού διαμελισμού της Κύπρου και τη ΝΑΤΟποίησή της». Καλεί τον ελληνικό λαό να αντισταθεί στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που επιδιώκουν να επιβάλουν λύσεις που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα ώστε να μετατραπεί η Κύπρος σε ΝΑΤΟική επιθετική βάση κατά των λαών και χωρών της ΝΑ Μεσογείου. Να προβάλουν την απαίτηση για Κύπρο ενιαία, κυρίαρχη, αποστρατιωτικοποιημένη, καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ