Παρασκευή 25 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ»
Επιχείρηση συσκότισης και αποπροσανατολισμού

Προτάσεις από τις δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού ζήτησε η κυβέρνηση στη συνεδρίαση του «Εθνικού Συμβουλίου»

Συστράτευση, στο όνομα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, από τις δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού που μετέχουν στο λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο.

Το «παρών» έδωσαν οι ηγεσίες των ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ., φορείς, όπως, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, κ.ά., μαζί με το Σύνδεσμο των μεγαλοβιομηχάνων (ΣΕΒ), την Ελληνική Ενωση Τραπεζών και το λοιπό συνονθύλευμα των προθύμων στα κελεύσματα του κεφαλαίου. Τα λαϊκά στρώματα της χώρας τίποτα το καλό δεν έχουν να περιμένουν από τον προσχηματικό διάλογο του κοινωνικού εταιρισμού. Η εφαρμοζόμενη πολιτική ήταν και παραμένει στη ρότα των συνεχών φοροελαφρύνσεων και άλλων διευκολύνσεων σε όφελος των ισχυρών και της φοροαφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων.

Ο μεταξύ τους διάλογος για τη φοροδιαφυγή έρχεται να συγκαλύψει την κατάσταση φοροασυλίας για μεγάλες επιχειρήσεις (όπως αυτές που εκπροσωπεί ο ΣΕΒ) και οι οποίες αφού έβαλαν στο χέρι ζεστό και δωρεάν κρατικό χρήμα μέσω αναπτυξιακών και άλλων νόμων, στη συνέχεια κατάφεραν να φεσώσουν το δημόσιο με δεκάδες δισ. ευρώ. Αποκαλυπτικά είναι τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας (κατατέθηκαν στη Βουλή), σύμφωνα με τα οποία: 6.274 μεγαλοοφειλέτες της Εφορίας έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 15 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία θεωρούνται πλέον οριστικά χαμένα. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, ο καθένας από αυτούς τους επιτήδειους κατά μέσον όρο χρωστά από 2,4 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί μάλιστα ότι οι εν λόγω οφειλέτες δεν έχουν κηρύξει πτώχευση!

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, ανοίγοντας τις εργασίες της 1ης συνεδρίασης του «Εθνικού Συμβουλίου» έκανε λόγο για «κοινό αγώνα» στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιπλέον, ότι με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν μπορούν να υπάρχουν αίτια για φοροδιαφυγή. Οπως είπε, από το 2004 μέσω του επενδυτικού νόμου έχουν εγκριθεί περίπου 9 δισ. ευρώ, και ότι πρόκειται να εγκριθούν και άλλες επενδύσεις. Τόνισε ακόμη ότι στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι να «απλοποιήσουμε μέχρι καταργήσεως τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, αλλά αυτό προϋποθέτει κάποιες διασφαλίσεις ότι δεν έχουμε έκρηξη της φοροδιαφυγής», και κάλεσε τους συμμετέχοντες να προετοιμαστούν και σε επόμενη συνεδρίαση να καταθέσουν προτάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ