Παρασκευή 25 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Στα «πλοκάμια» της «Microsoft» και το δημόσιο

Το ΚΚΕ καταψήφισε τη σύμβαση με την οποία η κυβέρνηση αναθέτει στην πολυεθνική «Microsoft», να προμηθεύει το ελληνικό δημόσιο με το λογισμικό της

Καταψήφισε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ, την κύρωση της συμφωνίας ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την πολυεθνική «Microsoft» για την προμήθεια λογισμικού. Η συμφωνία αυτή «αποδεικνύει τη σύμφυση του κράτους με το μονοπωλιακό κεφάλαιο, στο πλαίσιο του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού» επισήμανε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσανδράκης, προσθέτοντας ότι «μοιάζει να έχει υπαγορευτεί από την "Microsoft" και όχι να είναι αποτέλεσμα κάποιας διαπραγμάτευσης».

Αναφερόμενος στην ουσία της συμφωνίας είπε ότι «αυτό που παίρνει η "Microsoft", είναι το άνοιγμα της αγοράς του δημοσίου στα προϊόντα της» και «στην ουσία πρόκειται για παράδοση της αγοράς του δημοσίου» λόγω του μεγέθους της εταιρείας. Παράλληλα επισήμανε ότι «αν ξεκινήσεις με ένα λειτουργικό σύστημα μιας εταιρείας, οδηγείσαι αναγκαστικά στο να χρησιμοποιείς επιπρόσθετα προϊόντα της ίδιας εταιρείας».

Οσον αφορά το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων της εταιρείας, που αναφέρονται στη συμφωνία, ο Κώστας Αλυσανδράκης τόνισε πως οι εργαζόμενοι της «Microsoft» «είναι αντικείμενο υψηλού βαθμού εκμετάλλευσης» και «το προϊόν της εργασίας αυτών των εργαζόμενων, το πουλάει με τεράστια κέρδη. Φθάνει λοιπόν ένα προϊόν να πουλιέται σε πολύ υψηλή τιμή εσαεί και αυτό θεωρείται ...πνευματική ιδιοκτησία». Αναφερόμενος στα οφέλη που θα έχει - όπως διατείνεται η κυβέρνηση - το ελληνικό δημόσιο από τη συνεργασία με τη «Microsoft», ο εισηγητής του ΚΚΕ παρατήρησε πως προβάλλεται η έκπτωση του 20% σε ήδη υπερτιμολογημένα προϊόντα όταν «έκπτωση 20% μπορεί να πάρει οποιοσδήποτε από εμάς πηγαίνοντας σε ένα κατάστημα να αγοράσει ένα πρόγραμμα λογισμικού».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, υποστήριξε ότι «η συμφωνία αυτή»:

  • «Προβλέπει σημαντικά οφέλη για τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το δημόσιο».
  • «Εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της ψηφιακής στρατηγικής της κυβέρνησης και της στενότερης συνεργασίας του ελληνικού δημοσίου με τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα για θέματα πληροφορικής».
  • «Δε δημιουργεί κανενός είδους δέσμευση για το ελληνικό δημόσιο. Δε δεσμευόμαστε ότι θα αγοράσουμε προϊόντα "Microsoft"».

Την κύρωση καταψήφισαν και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ