Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Ανάπτυξη της συνεργασίας

ΜΟΣΧΑ.-

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής της Κινεζικής Συνέλευσης των Λαϊκών Αντιπροσώπων, Λι Πενγκ, συναντήθηκαν την Τετάρτη στο Κρεμλίνο και επανέλαβαν την αντίθεσή τους στην αμερικανική πρόταση για ένα εθνικό αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα.

Ο Λι Πενγκ που βρίσκεται επίσημα στη Μόσχα για μια βδομάδα συνομιλιών, δήλωσε μετά την άφιξή του τη Δευτέρα, ότι η Κίνα και η Ρωσία θα πρέπει να επαγρυπνούν για το προτεινόμενο αμερικανικό σύστημα «το οποίο μπορεί να είναι επιβλαβές». Η Ρωσία και η Κίνα έχουν οικοδομήσει στενές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, βρίσκοντας κοινό έδαφος στην αντίθεσή τους στον ηγεμονικό ρόλο των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή. Οι εμπορικές ανταλλαγές όμως, ανάμεσα στις δυο τεράστιες γειτονικές χώρες, είναι σχετικά μικρές. Ο Πούτιν που επισκέφθηκε το Πεκίνο τον Ιούλη, δήλωσε στον Λι Πενγκ ότι οι «σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται τώρα σε υψηλότατο επίπεδο».

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τη στρατηγική τους συνεργασία και τις οικονομικές σχέσεις, με την Κίνα να αντιτάσσεται στο σύστημα αυτό και τις ευρωπαϊκές χώρες να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι το σύστημα αυτό θα παραβιάσει τη θεμελιώδη Συνθήκη ΑΒΜ (1972) για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους. Αμερικανοί αξιωματούχοι όμως, δηλώνουν ότι θα πιέσουν τη Μόσχα για να συμφωνήσει σε αλλαγές στη Συνθήκη. Ο Πούτιν και ο Λι Πενγκ συζήτησαν για το «αμετάβλητο» της Συνθήκης ΑΒΜ. Επίσης ο Λι Πενγκ συναντήθηκε με άλλους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ