Σάββατο 26 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απαντάει ο «αντ' αυτού»;

Με επιστολές του προς την εφημερίδα μας, ο ΟΛΠ ΑΕ, μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου Ν. Αναστασόπουλου, απαντάει σε δυο δημοσιεύματα σχετικά με πλευρές που προκύπτουν από την εγκληματική ιδιωτικοποίηση του ΣΕΜΠΟ. Προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση το γεγονός ότι η όποια απόπειρα απάντησης γίνεται από τον ΟΛΠ ΑΕ, παρά το γεγονός ότι τα δυο δημοσιεύματα αφορούσαν στην κυβέρνηση.

****

Ο ΟΛΠ ΑΕ ισχυρίζεται ότι η ιδιωτικοποίηση θα αποβεί κερδοφόρα και επαναλαμβάνει τα στοιχεία της διακήρυξη του διαγωνισμού σύμφωνα με τα οποία «πέραν των 50 εκ. ευρώ που θα λάβει (σ.σ. ο ΟΛΠ ΑΕ) ως αρχική προκαταβολή εξασφαλίζει 5,1 εκ. ευρώ ετησίως από το ενοίκιο των υφιστάμενων υποδομών, αυξημένο κατά ΔΤΚ 2% ανά έτος. Επιπλέον, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του Προβλήτα 3 θα αυξηθεί το ετήσιο ενοίκιο κατά 2,2%». Ενώ, για το θέμα της εθελούσιας, ισχυρίζεται ότι το κόστος προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα το καλύψει ο Οργανισμός.

****

Είναι βέβαιο ότι μεταξύ ιδιωτών έχουν γίνει οι πληρέστεροι δυνατοί υπολογισμοί, προκειμένου να βγουν κερδισμένες και οι δύο πλευρές που εμπλέκονται στην ιδιωτικοποίηση (ΟΛΠ ΑΕ και πολυεθνικός επενδυτής). Οπως είναι βέβαιο ότι τα προσδοκώμενα κέρδη δεν μπορούν να προκύψουν παρά μόνο από τη βαθύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, στην οποία άλλωστε στοχεύει και η εθελούσια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά και η νομοθεσία με την οποία κάθε εργασιακή σχέση στον ΟΛΠ κόβεται στα μέτρα του τωρινού και μελλοντικού εργοδότη.

****

Αυτή είναι η μια διάσταση του ζητήματος. Η άλλη σχετίζεται με τις αρνητικές συνέπειες που θα προκύψουν για τους εργαζόμενους και το λαό από το βάθεμα της ιδιωτικοποίησης και την παράδοση ενός ακόμα στρατηγικού τομέα, όπως αυτός των ΣΕΜΠΟ στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Οπως σε βάρος συνολικά των εργαζομένων απέβη η ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ και ΟΛΘ το 1999 από το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ιδιωτικοποίηση κάθε άλλου στρατηγικού οργανισμού. Οσο για τον ισχυρισμό του ΟΛΠ ΑΕ απέναντι στους εργαζόμενους της «Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης» (ισχυρίζεται ότι θα αυξηθούν οι δουλιές) και την ευαισθησία του «Ριζοσπάστη» την οποία επικαλείται, είναι τόσο ξοφλημένο το επιχείρημα, που ούτε η προκλητική ειρωνεία με την οποία προσπαθεί να το σερβίρει δεν είναι σε θέση να το ξαναζεστάνει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ