Κυριακή 27 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νταβός: Το φόρουμ των μονοπωλίων ανησυχεί...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εκπρόσωποι πολυεθνικών μονοπωλίων, πολιτικοί ηγέτες και εκπρόσωποι των διεθνών μέσων ενημέρωσης συγκεντρώθηκαν για μια φορά ακόμη στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός για να συζητήσουν σχετικά με την πορεία των διεθνών οικονομικών εξελίξεων. Για να γίνει αντιληπτή η σημασία αυτής της συνάντησης, αξίζει να πούμε ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν αντιπροσωπεύουν πάνω από το 1/4 του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος...

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (ΠΟΦ) είναι, ουσιαστικά, μια μεγάλη λέσχη, η οποία στηρίζεται οικονομικά από 1.000 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες πολυεθνικές, όπως η «Microsoft», η «Monsanto», η «Nike», η «General Motors» και μέχρι πρόσφατα η γνωστή «Enron»... Η ετήσια συνάντηση είναι ανοιχτή μόνο στα μέλη του Φόρουμ (επιχειρήσεις, ή φυσικά πρόσωπα), τα οποία πρέπει να πληρώνουν ετήσια συνδρομή ύψους 30.000 δολαρίων. Στις συναντήσεις αυτές προσκαλούνται «καλά επιλεγμένοι» πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί. Συνήθως στο Φόρουμ παίρνουν μέρος και ορισμένοι από τους ηγέτες των επτά πλουσιότερων κρατών του κόσμου, και ηγέτες άλλων κρατών, αναλόγως των συνθηκών και της συγκυρίας.

Αν και οι ιθύνοντες του Φόρουμ ισχυρίζονται ότι σ' αυτό εκπροσωπούνται ισότιμα όλες οι περιοχές του κόσμου, στην πραγματικότητα, το Φόρουμ κυριαρχείται από τους Βορειοαμερικάνους και τους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΦ, το 43% των μελών προέρχονται από την Ευρώπη, το 26% από τη Β. Αμερική, το 13% από την Ασία, το 7,5% από την Κεντρική και Νότια Αμερική, το 4,5% από τη Μέση Ανατολή, το 4,3% από την Αφρική και το 2,2% από την Αυστραλία.

Η φετινή σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός σκιάζεται από τα σύννεφα της κρίσης που πλήττει την αμερικανική οικονομία και απειλεί το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα με ύφεση μεγάλων διαστάσεων.

Ποιοι ζητούν τη λύση;

Αν κρίνει κανείς από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση, θα αντιληφθεί ότι αυτοί που τώρα μιλούν για κρίση είναι αυτοί που την προκάλεσαν και οι ίδιοι που αναζητούν λύσεις όπως οι «μεταρρυθμίσεις» του ασφαλιστικού συστήματος, ή της αγοράς εργασίας. Δηλαδή, επισωρεύοντας νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.

Ετσι, σε μια από τις κεντρικές εκδηλώσεις του Φόρουμ, προεδρεύων ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος προσφάτως προσελήφθη ως σύμβουλος στη μεγάλη τράπεζα J P Morgan. Στο ίδιο «τραπέζι» ήταν ο πρόεδρος της JP Morgan (δηλαδή το νέο αφεντικό του Μπλερ), ο διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας BP και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ολοι αυτοί συζήτησαν για το πώς θα βγει η διεθνής οικονομία από τη δύσκολη κατάσταση και πώς θα προστατευτεί το περιβάλλον του πλανήτη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ