Σάββατο 26 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΡΤΕΛ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Μέσα στο 2008 η Ενωση των χωρών - εξαγωγέων φυσικού αερίου

Σε άρθρο της, η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ» αναφέρει πως τον Ιούνη του 2008 θα δημιουργηθεί η ένωση των χωρών - εξαγωγέων φυσικού αερίου, ένα ανάλογο των χωρών - εξαγωγέων πετρελαίου (ΟΠΕΚ). Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η Ρωσία θα καταθέσει το σχέδιο Καταστατικού της νέας οργάνωσης, που θα στηρίζεται στις ίδιες αρχές με αυτές του ΟΠΕΚ, κατά τη διάρκεια του Φόρουμ των χωρών -εξαγωγέων φυσικού αερίου, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Ιούνη στη Μόσχα.

Εως τώρα στο Φόρουμ αυτό (Gas Exporting Countries Forum), που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε το 2001 στην Τεχεράνη, δεν υπάρχει συγκεκριμένη δομή, ούτε κάποιοι κανόνες και σ' αυτό συμμετέχουν: Αίγυπτος, Αλγερία, Βενεζουέλα, Βολιβία, Γουινέα Μπισσάου, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδονησία, Ιράν, Κατάρ, Λιβύη, Μαλαισία, Μπρουνέι, Νιγηρία, Ομάν, Ρωσία, Τρινιντάντ - Τομπάγκο. Σε ορισμένες συναντήσεις πήρε, επίσης, μέρος το Τουρκμενιστάν, ενώ η Νορβηγία συμμετέχει ως παρατηρητής.

Να σημειωθεί πως η ιδέα μετατροπής του Φόρουμ σε μια οργάνωση τύπου ΟΠΕΚ, δηλαδή συγκρότησης ενός «καρτέλ» φυσικού αερίου, που σαφώς και θα επηρεάζει την παγκόσμια τιμή φυσικού αερίου, έχει προκαλέσει στο πρόσφατο παρελθόν τη σοβαρή αντίδραση των ΗΠΑ που το είχαν χαρακτηρίσει ως «προσχεδιασμένη απειλή κατά των ΗΠΑ» και ως «παγκόσμια οργάνωση εκβιαστών». Αρνητικές είναι και οι διαθέσεις της ΕΕ απέναντι στο ενδεχόμενο εμφάνισης ενός τέτοιου οργανισμού.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, γύρω από το ζήτημα αναμένεται «νέο κύμα όξυνσης των σχέσεων ΗΠΑ και Ρωσίας».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ