Σάββατο 26 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Μετα-Πρόντι περίοδος ... διαβουλεύσεων

ΡΩΜΗ.--

Σε περίοδο διαβουλεύσεων βρίσκεται η Ιταλία, καθώς ο Πρόεδρος της χώρας, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, ξεκίνησε χτες και θα συνεχίσει μέχρι την Τρίτη τις διερευνητικές επαφές με τους πολιτικούς ηγέτες, αλλά και τους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας μετά την παραίτηση του Ρομάνο Πρόντι και την απόρριψη της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη Γερουσία της χώρας. Αφορμή για την ψήφο εμπιστοσύνης ήταν η παραίτηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Κλεμέντε Μαστέλα, και η αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του μικρού κόμματος «Udeur». Ωστόσο, τα προβλήματα της κυβέρνησης Πρόντι υπέβοσκαν για πολλούς λόγους. Και λόγω της ετερογένειας του συνασπισμού (σε αυτό συμμετείχε και η λεγόμενη αριστερά) αλλά και των αντιδράσεων που είχαν δημιουργηθεί από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Πρώτος στη λίστα ήταν ο πρόεδρος της Γερουσίας, Φράνκο Μαρίνι, που από πολλούς πιστεύεται ως πιθανός υποψήφιος να ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης. Εκτός από αυτόν, ο ιταλικός Τύπος αναφέρει και τον υπουργό Εσωτερικών, Τζιουλιάνο Αμάτο, ως μια πιθανή εκδοχή.

Ο Ιταλός Πρόεδρος φαίνεται να τάσσεται ενάντια στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών αν δεν ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος, φοβούμενος ότι μια νέα εκλογική διαδικασία θα δημιουργήσει μια κυβέρνηση ασταθή όσο και αυτή του Πρόντι.

Πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γνωρίζοντας ότι οι δημοσκοπήσεις τάσσονται υπέρ του, πιέζει για την άμεση διεξαγωγή εκλογών ,υποστηρίζοντας ότι έτσι «θα βγει η χώρα από το βάλτο». Φυσικά, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, όσο τα λαϊκά στρώματα είναι εγκλωβισμένα σε κεντροαριστεροδέξιες λύσεις και δεν οξύνεται η ταξική πάλη και η εργατική αντεπίθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ