Σάββατο 26 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Πρώτα η «επιχειρηματική συνεργασία»
  • Βάση για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θεωρεί ο Ελληνας πρωθυπουργός τη δράση και τα υπερκέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!
  • Δημ. Δασκαλόπουλος: Η αγορά ανοίγει το δρόμο...

Από το τουρκοελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ

Eurokinissi

Από το τουρκοελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ
Στη σαθρή βάση των κερδών και της επέκτασης των μονοπωλιακών ομίλων στηρίζει ο Κ. Καραμανλής την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αναλαμβάνοντας ο ίδιος να δώσει ώθηση στην «επιχειρηματική συνεργασία».

Το μήνυμα αυτό έστειλε με την ομιλία του χτες το πρωί στο τουρκοελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, όπου δε δίστασε να εμφανιστεί ως «επικεφαλής» της μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής που παραβρέθηκε. «Η ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και η προώθηση των επενδύσεων αποτελούν τη βάση για ευρύτερες συνεργασίες αμοιβαία επωφελείς μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών», είπε δίνοντας το πλαίσιο της ενίσχυσης των επιχειρήσεων. «Θεωρώ ότι οι οικονομικές μας συνεργασίες ανοίγουν το δρόμο για μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ μας και καταδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο το διαφυγόν κέρδος που μας στοιχίζουν οι εντάσεις και οι τριβές. Υπ' αυτή την έννοια προετοιμάζουν το έδαφος για τη συνεχή εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων», συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος. Στο τέλος της ομιλίας του παραδέχτηκε ότι «οι σχέσεις ανάμεσα στα κράτη προχωρούν ουσιαστικά μόνο μέσα από ένα σταθερό και φιλικό πολιτικό πλαίσιο», αποφεύγοντας όμως να γίνει σαφέστερος, ενώ αναγόρευσε ως «βάση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων «τις ευρωπαϊκές αξίες, τις αρχές της ΕΕ»...

Με ικανοποίηση αναφέρθηκε στα στοιχεία που δείχνουν την πρόοδο των οικονομικών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι στον τομέα των επενδύσεων παρατηρείται σημαντική βελτίωση και το ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο στην Τουρκία ανέρχεται στα 5,5 δισ. δολάρια. Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στις επενδύσεις ελληνικών τραπεζών σε τουρκικές τράπεζες (εξαγορά της τουρκικής «Φινάνσμπανκ» από την Εθνική Τράπεζα, της «Τέκφενμπανκ» από τη «Γιούρομπανκ»), ενώ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρωτοβουλία της τουρκικής τράπεζας «Ζιραάτ» να ανοίξει καταστήματα στη χώρα μας.

Επίσης, αναφέρθηκε στο παράδειγμα συνεργασίας κατασκευαστικών εταιρειών ελληνικών και τουρκικών συμφερόντων (ΕΝΚΑ και ΑΚΤΩΡ) στο Ομάν, σημειώνοντας ότι μπορούν να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες ενέργειες σε τομείς όπως ο τουρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμη στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, που τον χαρακτήρισε «ζωτικού ενδιαφέροντος», τόσο για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου όσο και για την επικείμενη ολοκλήρωση των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών.

ΣΕΒ: Ανοίγουμε το δρόμο...

Στο πλευρό του πρωθυπουργού η επιχειρηματική αποστολή και προσωπικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος στην ομιλία του υποστήριξε ότι «η οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας είναι η μόνη ορατή και αμοιβαία επωφελής διέξοδος από τις παραδοσιακές φορτίσεις μεταξύ των δύο χωρών». Σύμφωνα με τον Δ. Δασκαλόπουλο, η οικονομική συνεργασία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο μπορεί να ενδυναμώσει τις προοπτικές ανάπτυξης και των δύο πλευρών, που σήμερα αποδυναμώνονται από την ανάπτυξη εντάσεων, με αρνητικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα και στην ευρύτερη περιοχή. Αναφερόμενος στο ρόλο των επιχειρηματικών κοινοτήτων Ελλάδας και Τουρκίας, ο Δ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι αυτές έχουν να επιδείξουν μία παράδοση πρωτοπορίας χαράσσοντας δρόμους και διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη βελτίωση του κλίματος και στην προσέγγιση των λαών. Εκφράζοντας τις επιθυμίες και τα σχέδια των επιχειρηματιών είπε ότι Τούρκοι και Ελληνες επιχειρηματίες θα συνεχίσουν να αναζητούν και να συνάπτουν συμμαχίες δημιουργώντας πολλαπλασιαστικό όφελος, εννοείται προς όφελος των επιχειρήσεων. Παραδέχτηκε βέβαια πως «θα ήταν αφελές να παραγνωρίσει κανείς ότι η οικονομική συνεργασία δεν αναπτύσσεται σε πολιτικό κενό», αλλά ζήτησε να υπάρξει το υπέδαφος «της ειλικρινούς και συνεπούς πολιτικής βούλησης», γιατί μόνο αυτή μπορεί να δημιουργήσει ένα πολιτικό κεφάλαιο καλής πίστης. «Η αγορά μπορεί να ανοίξει το δρόμο. Αλλά μόνο η πολιτική μπορεί να τον ασφαλτοστρώσει...», ανέφερε χαρακτηριστικά.

...για τις μπίζνες

Μπορεί η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία να μην είχε αποτελέσματα όσον αφορά στη διευθέτηση των «διαφορών» μεταξύ των δύο χωρών, αλλά ήταν αποδοτική για τις μπίζνες των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής και στη διάρκεια του φόρουμ ανακοινώθηκαν μια σειρά από επιχειρηματικές συμφωνίες. Συγκεκριμένα, η «ΑΕ Τσιμέντων Τιτάν» προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας για τη δημιουργία κοινοπρακτικής επιχείρησης στην Τουρκία με την εταιρεία «Adocim Cimento Beton Sanayi ve Ticaret AS». Επίσης, η εταιρεία «Χαλκόρ» υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά του 50,1% της τουρκικής εταιρείας «Sega Bakir SA», η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία σωλήνων και λαμών χαλκού. Τέλος, η εταιρεία στρατηγικής και επικοινωνίας «Civitas» κατέληξε σε συμφωνία με την εταιρεία επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της Τουρκίας «Global Tanitim», με στόχο την από κοινού ανάπτυξη δικτύου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στις παρευξείνιες χώρες.

Πυροτέχνημα Ερντογάν

Στην ίδια εκδήλωση ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στο θέμα των μειονοτήτων, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την ανακίνηση ζητήματος «τουρκικής μειονότητας στη Δυτ. Θράκη» που είχε θέσει την πρώτη μέρα των συνομιλιών. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε όσους «Ρωμιούς έχουν τουρκική υπηκοότητα» και ζουν σε όλα τα μέρη του κόσμου να επιστρέψουν στην Τουρκία. «Εχουμε αμοιβαία και στις δύο χώρες δικούς μας πολίτες. Περίπου 150.000 ομογενείς μας ζουν στην Ελλάδα. Παρομοίως στην Τουρκία, έστω και αν ο αριθμός είναι πολύ μικρός, ζουν Ρωμιοί. Ομως υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Ρωμιοί που δεν τους έχει αφαιρεθεί η τουρκική υπηκοότητα και ζουν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Σε αυτή την επίσκεψη το είπα στον Κ. Καραμανλή: Εφόσον δεν έχουν χάσει την τουρκική υπηκοότητα η βάση για να ζουν εδώ είναι έτοιμη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κ. Καραμανλής ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Τουρκία επισκέφθηκε τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, όπου τον υποδέχτηκαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μαθητές της Σχολής και ομογενείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ