Σάββατο 26 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
ΔΟΜΕΣ ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Στην επιφάνεια ο εργασιακός βούρκος

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα δυο εργαζομένων στην «Ανάσα», οι οποίοι απολύθηκαν επειδή διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους

Την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης δυο νοσηλευτών στη δομή αποασυλοποίησης «Ανάσα» στο κέντρο της Αθήνας, γιατί αντιδρούν στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της διοίκησης, αλλά και στις συνθήκες νοσηλείας των «αποασυλοποιημένων» ασθενών, απαίτησαν χτες με νέα παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της δομής συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, της ΟΣΝΙΕ και του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών.

Στη δομή, που λειτουργεί από τον Ιούλη του 2007 ο Αντώνης Βασιλόπουλος πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα (!), νοσηλεύονται πέντε ασθενείς από το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΠΝΑ) και εργάζονται 12 άτομα. Την περασμένη Τετάρτη, ο εργοδότης ανακοίνωσε στους δυο νοσηλευτές ότι απολύονται, χρησιμοποιώντας μάλιστα φαιδρές δικαιολογίες. Οι εργαζόμενοι δεν έκαναν δεκτή την απόλυσή τους, την οποία χαρακτηρίζουν τρομοκρατική.

Ο εργοδότης από την έναρξη της λειτουργίας της δομής υπέγραψε σύμβαση με τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τους όρους της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Ομως, τον περασμένο Νοέμβρη επικαλούμενος ότι σε άλλες δομές δεν πληρώνονται βάσει της ΣΣΕ της ΟΣΝΙΕ, αλλά με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αφορά τις δομές που λειτουργούν οι λεγόμενοι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί μετέβαλε αυθαίρετα δυσμενώς τους όρους εργασίας, μειώνοντας τις αποδοχές των εργαζομένων.

Το Νοέμβρη ξεκίνησε να πληρώνει βάσει της ΚΥΑ τους δυο εργαζόμενους που τώρα επιχειρεί να απολύσει. Και όταν ο ένας νοσηλευτής αντέδρασε, ο εργοδότης τον απείλησε με απόλυση, χρησιμοποιώντας και αντικομμουνιστικές εκφράσεις του τύπου «εδώ δεν περνάνε τα κομμουνιστικά»! Οι μειωμένες αποδοχές επιβλήθηκαν το Δεκέμβρη σε όλους τους εργαζόμενους, ενώ ο εργοδότης τούς ανάγκασε να πάρουν εφτά μέρες άδεια άνευ αποδοχών. Σ' αυτές τις αντεργατικές μεθοδεύσεις αντέδρασαν οι δυο εργαζόμενοι, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι το προσωπικό δουλεύει σε όλα τα πόστα, αλλά και την πλημμελή φροντίδα των νοσηλευόμενων.

Οι εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων δήλωσαν χτες στον εργοδότη ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ανάκληση των απολύσεων και την εφαρμογή της ΣΣΕ της ΟΣΝΙΕ. Νωρίτερα, παρέδωσαν γραπτή καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας, τόσο για τις απολύσεις όσο και για τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών στη δομή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ