Κυριακή 27 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Οι δάσκαλοι διεκδικούν

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

«Θέλουμε να διδάσκουμε και όχι να γίνουμε μετανάστες» βροντοφώναξαν οι απεργοί την Παρασκευή 18/1 στους δρόμους της Βαρσοβίας, στην Πολωνία, σε μια μεγάλη διαδήλωση που οργάνωσε η Ενωση Πολωνών Δασκάλων, με τη συμμετοχή περισσότερων των 12 χιλιάδων δασκάλων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τους απεργούς διαδηλωτές συνόδευαν και παιδιά που φώναζαν δυνατά: «Εμείς τα Πολωνόπουλα δε θέλουμε να πάμε στα σχολειά της Ιρλανδίας»!

Οι διαδηλωτές της μεγάλης συγκέντρωσης που αποτέλεσε έκπληξη για τον όγκο της συμμετοχής δασκάλων απ' ολόκληρη την Πολωνία, απαιτούσαν αυξήσεις μισθών κατά 50%, ενώ αγωνίζονται για τη ματαίωση των σχεδίων της πολωνικής κυβέρνησης για εμπορευματοποίηση της Παιδείας. Οι δάσκαλοι θεωρούν ότι έχουν εξαπατηθεί, όσον αφορά τις μισθολογικές αυξήσεις καθώς προεκλογικά το κυβερνών κόμμα τούς υποσχόταν σημαντικές αυξήσεις μέσω του προϋπολογισμού. Αλλά στη συνέχεια ως κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξήσεις 15% για να ψηφίσει, μόνον 10%!

Για να γίνει κατανοητή η τραγική οικονομική κατάσταση των εργαζομένων στην Πολωνία, αρκεί να αναφερθούν και οι κινητοποιήσεις γιατρών και νοσηλευτών - δεκάδες νοσοκομεία έχουν σχεδόν βγει εκτός λειτουργίας οι απεργίες (ακόμα και απεργίες πείνας) κάθε τόσο των ανθρακωρύχων της Σιλεσίας κλπ. Αλλη μια απόδειξη των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα στην καπιταλιστική Πολωνία.


Λευτέρης ΤΣΙΡΜΙΡΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ