Τρίτη 29 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Απάνθρωπο στοίβαγμα των αρρώστων

Αναπτύσσονται περισσότερα ράντζα απ' τα κρεβάτια για την αντιμετώπιση των οξέων περιστατικών

Τα απίστευτα και - εν πολλοίς απάνθρωπα - αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης καταγράφονται καθημερινά στην ψυχιατρική κλινική του «Ευαγγελισμού», η οποία εκτός από τα 20 κρεβάτια αναπτύσσει κι άλλα τόσα ράντζα για την αντιμετώπιση των περιστατικών.

Χτες στην κλινική νοσηλεύτηκαν 44 άτομα -δηλαδή 20 στις κανονικές κλίνες και 24 στα ράντζα - ενώ σήμερα ετοιμάζεται για εφημερία. Υπάρχει όμως και μεγαλύτερο ρεκόρ, όταν στις 23.1.2008 νοσήλευσε 47(!) αρρώστους, ενώ κατά μέσο όρο νοσηλεύονται 35 ασθενείς.

«Η κατάσταση είναι απάνθρωπη», επισημαίνουν το Σωματείο των Εργαζομένων και η Πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στον «Ευαγγελισμό», σε κοινό υπόμνημά τους προς τον υπουργό Υγείας και υπογραμμίζουν: «Οι ασθενείς είναι στοιβαγμένοι σε ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας, ενώ διαμορφώνεται άκρως ανησυχητική κατάσταση και για το λιγοστό κι εξουθενωμένο από την εντατικοποίηση προσωπικό, το οποίο δεν μπορεί να πάρει τα ρεπό και τις άδειές του. Ντρεπόμαστε κι αμφιβάλλουμε για το τι έχει να σημαίνει η λέξη "άνθρωπος"».

Η κατάσταση αυτή, τονίζουν οι εργαζόμενοι, οφείλεται στην αποτυχία της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», που εδώ και χρόνια έχει περάσει στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ την ίδια στιγμή τα μεγάλα ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αττικής (ΨΝΑ και Δρομοκαΐτειο) έχουν απογυμνωθεί από προσωπικό. Στο Αττικόν 20 ψυχιατρικές κλίνες δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ στο Ασκληπιείο και στον Ερυθρό περιμένουν εδώ και 15 χρόνια ν' ανοίξουν 40 κλίνες!

«Ολα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο την ψυχιατρική αντιμετώπιση των αρρώστων και ειδικά τα οξέα περιστατικά», τονίζουν το Σωματείο και η πενταμελής της ΕΙΝΑΠ, υπενθυμίζοντας ότι πριν μερικά χρόνια ασθενής είχε δολοφονήσει άλλον ασθενή μέσα στην κλινική. Και το υπόμνημα καταλήγει: «Απαιτούμε να πάρετε επείγοντα μέτρα που ν' αντιμετωπίζουν τις αιτίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ