Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΥΣΙΜΑ
Αυτό το λογαριασμό ποιος θα τον πληρώσει;

Στους εργαζόμενους φορτώνει η κυβέρνηση Σημίτη τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που προκαλεί στην οικονομία η άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου  καθώς θεωρεί «αδιαπραγμάτευτα» τα παχυλά κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών

Οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα, σε συνδυασμό με την υποτίμηση της δραχμής απέναντι στο δολάριο ΗΠΑ και το γιεν Ιαπωνίας, αποτελούν ένα νέο εκρηκτικό μείγμα που απειλεί να τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των εργαζομένων, που την τελευταία δεκαετία - ελέω των γαλαζοπράσινων πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας - γίνονται χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο ελλειμματικοί. Εκτός από τις επιπτώσεις που ήδη γεύτηκαν από τις αρχές του 2000, όταν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» και του αμερικανικού δολαρίου απογειώθηκαν στα ύψη, οι εργαζόμενοι θα κληθούν άμεσα και μεσοπρόθεσμα να πληρώσουν τις αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν αυτές οι εξελίξεις σε βασικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας, όπως ο πληθωρισμός, τα ελλείμματα στο ισοζύγιο, το δημόσιο χρέος, ισοζύγιο κλπ. Θα μπορούσαμε μάλιστα να ρισκάρουμε την πρόβλεψη, ότι η ανοδική πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου σε συνδυασμό με την παραπέρα εξασθένηση του ευρώ απέναντι στο δολάριο και το γιεν, θα οδηγήσουν σε περικοπές των ενισχύσεων που είχαν προγραμματιστεί να δοθούν από τα ταμεία της ΕΕ στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες - μέλη, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Οσο και αν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δηλώνει «αισιόδοξη» και διά στόματος του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου αφήνει να εννοηθεί πως οι επιπτώσεις από την ανοδική πορεία του δολαρίου, του πετρελαίου, αλλά και την υποτίμηση του ευρώ, θα είναι ανύπαρκτες ως αμελητέες για την ελληνική οικονομία και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ηδη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα νιώθουν στο πορτοφόλι τους τις πρώτες επιπτώσεις από την ξέφρενη κούρσα ανόδου των διεθνών τιμών πετρελαίου, του δολαρίου ΗΠΑ και του γιεν, καθώς οι αυξήσεις των μισθών και συντάξεων που πήραν με την επίσημη εισοδηματική πολιτική του 2000, εξανεμίστηκαν προ πολλού από τις τσουχτερές ανατιμήσεις στις βενζίνες, τα πετρέλαια, τα κόμιστρα μέσων μαζικής μεταφοράς (εισιτήρια αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, πλοίων, αεροπλάνων κλπ) και μια σειρά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Το «κακό» για τους «μη έχοντες και μη κατέχοντες», τους άνεργους και γενικότερα τα πλατιά λαϊκά στρώματα, από την ξέφρενη κούρσα ανόδου των διεθνών τιμών πετρελαίου και του δολαρίου ΗΠΑ, δε σταματά εδώ. Προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί στους επόμενους μήνες, καθώς η κυβέρνηση Σημίτη - θεωρώντας «αδιαπραγμάτευτα» τα «επιτεύγματα» της πολιτικής της (κέρδη και υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων) που οδήγησε τη χώρα στην ΟΝΕ - θα επιχειρήσει να φορτώσει στις πλάτες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων) και τις νέες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν μεσοπρόθεσμα στην ελληνική οικονομία η ανοδική πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου - δολαρίου, αλλά και του ασθενούς ευρώ. Εμμέσως, πλην σαφώς, το αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η πορεία της οικονομίας είναι καλή, αλλά θα πρέπει να προσέξουμε ορισμένα φαινόμενα, όπως την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, την αύξηση της τιμής του δολαρίου». Και προϊδεάζοντας την κοινή γνώμη, για το ποιος θα πληρώσει το φουσκωμένο λογαριασμό από τις ανατιμήσεις στο πετρέλαιο και το δολάριο, πρόσθεσε με νόημα πως πρόθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ «είναι η Ελλάδα να συνεχίσει αυτήν τηνπορεία που έχει ξεκινήσει» ... Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ο πρωθυπουργός πληροφόρησε τους εργαζόμενους, πως πρόθεση της κυβέρνησής του είναι να φορτώσει φουσκωμένο και αυτό το λογαριασμό στους «μη έχοντες και κατέχοντες».

Αν, βέβαια, θα τα καταφέρει, αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα αντιδράσουν τα μεγάλα θύματα των πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας. Αν δηλαδή οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι θα ανεχθούν τη συνέχιση αυτής της πολιτικής και θα υποταχθούν μοιρολατρικά στη λογική τού «σφάξε με Αγά μου ν' αγιάσω» ή θα συντονίσουν τη δράση τους για την ανατροπή της συγκεκριμένης πολιτικής από την οποία κερδίζουν μόνο τα μονοπώλια και οι κάθε είδους συνοδοιπόροι και συνεταίροι τους στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ