Πέμπτη 31 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το λάθος

Ακριβώς μια εβδομάδα πριν, στις 3 τα ξημερώματα στην επαρχία Γκαζνί του Αφγανιστάν, Αμερικανοί στρατιώτες ανατίναξαν τις εξώπορτες ενός οικισμού και μπήκαν στα σπίτια να κάνουν έρευνα. Η αστυνομία που άκουσε την έκρηξη νομίζοντας ότι ήταν «Ταλιμπάν» έτρεξαν επιτόπου και άνοιξαν πυρ. Ταυτόχρονα, οι Αμερικανοί τους εξέλαβαν για «Ταλιμπάν», ανταπέδωσαν τα πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννιά Αφγανοί αστυνομικοί, ο αρχηγός της αστυνομίας της εν λόγω επαρχίας, και ένας πολίτης, ενώ τραυματίστηκαν τέσσερις ακόμα αστυνομικοί και μια γυναίκα.

Στο μεταξύ, ένα αεροπλάνο έριξε μια ρουκέτα στο αστυνομικό αυτοκίνητο, από το οποίο είχαν βγει οι αστυνομικοί. Ενα ακόμα σφαγείο στην ατέλειωτη σειρά των σφαγείων αυτής της χώρας, του Ιράκ ή όπου αλλού στρατοπεδεύουν ξένα στρατά. Τι πειράζει; Ενα λάθος παραπάνω ήταν. Βέβαια, οι γυναίκες του Ισλάμ, αυτές που φοράνε μαντίλες και εκείνες που δεν αφήνουν ούτε τα μάτια τους στη θέα των άλλων, δεν κοιμούνται φορώντας τις.

Και αν για τους Αφγανούς, σύμφωνα με τις δικές τους παραδόσεις, θρησκευτικές ή άλλες, είναι ασυγχώρητο κάποιος ξένος να δει στο δρόμο τα μάτια της γυναίκας του ή της κόρης του ή της ανιψιάς του ή οποιασδήποτε που αντιπροσωπεύει το γυναικείο φύλο, τότε φανταζόμαστε σε τι κατάσταση απελπισίας, ταπείνωσης και άλλων συναισθημάτων περιπίπτουν, στις νυχτερινές εφόδους, που με μια κλοτσιά οι ξένοι στρατιώτες σπάνε τις κλειστές πόρτες και εισβάλλουν στον οίκο τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί στρατιώτες μπαίνουν πάνοπλοι τις νύχτες στα σπίτια των Αφγανών και με την ξιφολόγχη τους ή την άκρη οποιουδήποτε άλλου φορητού όπλου, σηκώνουν τα κλινοσκεπάσματα, ψάχνοντας τάχα για κρυμμένα όπλα ή κρυμμένους «Ταλιμπάν», και βλέπουν όχι μόνο τα μάτια ακάλυπτα και ορθάνοιχτα από τον τρόμο, αλλά και μέρη από το ημίγυμνο κορμί τους, αφού έχουν πέσει στο κρεβάτι να κοιμηθούν.

Το μίσος ξεχειλίζει, αλλά δε φτάνει μόνο αυτό. Πού βρίσκεται, όμως, το λάθος; Στους ιμπεριαλιστικούς στρατούς, στον εξοπλισμό τους, ή στους λαούς που δεν έχουν ακόμα πιστέψει στη δύναμή τους, έστω και αριθμητικά; Ας μην πω μεγάλο λόγο, ας δαγκώσω τα χέρια μου. Οσο για την αφγανική κυβέρνηση, επανέλαβε ότι έχει ζητήσει πάλι και πάλι από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις να συντονίζουν τις επιχειρήσεις τους με τις τοπικές αρχές και να παίρνουν μαζί τους άντρες των δυνάμεων ασφαλείας, γιατί τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί και άλλοτε με αποτέλεσμα να σκοτώνονται αστυνομικοί και άμαχοι πολίτες.

Οπότε έχομε μια επίσημη επιβεβαίωση ότι επρόκειτο για λάθος. Μέχρι πότε έχει περιθώρια ένας κατακτημένος λαός να μην επαναστατεί ενάντια στον κατακτητή του; Ετσι και αλλιώς τα θύματα υπάρχουν καθημερινά. Πού βρίσκεται το λάθος; Μήπως συνηθίσαμε να νομίζομε ότι το λάθος είναι του άλλου;


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ