Πέμπτη 31 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Παραπομπή για απόβλητα και άγρια πτηνά

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Απόφαση προσφυγής εναντίον της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πήρε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την προστασία των άγριων πτηνών. Την ίδια στιγμή, τέθηκε στο αρχείο προηγούμενη προσφυγή για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων στην περιοχή της Ψυττάλειας, καθώς έκρινε ότι οι «μονάδες που κατασκευάστηκαν λειτουργούν με ικανοποιητικό τρόπο».

Οσον αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα παραβιάζει διατάξεις της οδηγίας (75/442) για τα στερεά απόβλητα, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι τα στερεά απόβλητα θα διατίθενται χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου και χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον».

Σχετικά με την προστασία των άγριων πτηνών, η Επιτροπή σημειώνει ότι δεν ενσωματώθηκε πλήρως από τις ελληνικές αρχές στο εθνικό δίκαιο η οδηγία, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η δημιουργία ζωνών προστασίας στα καταφύγια όπου υπάρχουν άγρια πτηνά.

Θετική γνωμοδότηση

«Πράσινο φως» έδωσε χτες με απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κρατική χρηματοδότηση των «συμβάσεων παραχώρησης», δηλαδή στην ιδιωτικοποίηση των οδικών αξόνων, σημειώνοντας ότι «οι επιδοτήσεις για την κατασκευή και αναβάθμιση τέτοιου είδους οδικών υποδομών στην Ελλάδα δε συνιστούν κρατική ενίσχυση»!

Σύμφωνα με τις τρεις συμβάσεις παραχώρησης που ελέγχθηκαν από την Επιτροπή, οι ελληνικές αρχές θα χορηγήσουν: 500 εκατ. ευρώ για το τμήμα Μαλιακός - Κλειδί, 300 εκατ. για τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και του κλάδου Λεύκτρο - Σπάρτη και 278 εκατ. για την κατασκευή των τμημάτων αυτοκινητοδρόμου Μαλιακός - Κλειδί, Τέμπη - Σκοτίνα και Ευαγγελισμός - Λεπτοκαρυά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ