Πέμπτη 31 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Ξεπέρασε τα 102 δισ. ευρώ...

Συνεχίζει να αυξάνεται με ρυθμό 1,5 δισ. ευρώ το μήνα

Με ξέφρενους ρυθμούς συνεχίζεται να αυξάνεται η μάζα του τραπεζικού δανεισμού των λαϊκών νοικοκυριών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής καθήλωσης των εισοδημάτων που εφαρμόζει και η κυβέρνηση της ΝΔ, εξασφαλίζοντας τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του τραπεζικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το Νοέμβρη του 2007 τα χρέη των νοικοκυριών στις τράπεζες εκτινάχτηκαν στα 102,4 δισ. ευρώ συνεχίζοντας να αυγαταίνουν με ρυθμό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ το μήνα. Θεωρείται δε βέβαιο πως το Δεκέμβρη του 2007 τα δάνεια των νοικοκυριών θα ξεπεράσουν τα 104 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 45% του αναθεωρημένου και πάνω από το 50% του παλιού ΑΕΠ.

Παράλληλα με την αύξηση του δανεισμού στις τράπεζες αυξάνονται και τα «κόκκινα» δάνεια (αυτά που δυσκολεύονται να πληρώσουν οι δανειολήπτες), τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ και αφορούν σε τουλάχιστον 100.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά που απειλούνται από τις τράπεζες με κατασχέσεις και άλλα δικαστικά μέτρα.

Οι τράπεζες βγαίνουν διπλά και τριπλά κερδισμένες καθώς - εκτός από την καταλήστευση των δανειοληπτών (μέσω επιτοκίων και άλλων «τρικ») - τζιράρουν τόσο με τις καταθέσεις όσο και με τις «τιτλοποιήσεις» δανείων. Δηλαδή τα δάνεια των νοικοκυριών, τα οποία μεταβιβάζουν σε τρίτους προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερη ρευστότητα με ευνοϊκά για τους ίδιους επιτόκια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι «τιτλοποιήσεις» από τα δάνεια των νοικοκυριών απογειώθηκαν σε 10,4 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 10,2% της μάζας του δανεισμού των νοικοκυριών. Η ραγδαία αύξηση των τιτλοποιήσεων έχει να κάνει με τα κρισιακά φαινόμενα, τις αναταράξεις στις χρηματαγορές και την άνοδο στο κόστος δανεισμού από «παραδοσιακές πηγές». Σε κάθε περίπτωση, η αστείρευτη πηγή του πλουτισμού τους είναι ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το Νοέμβρη του 2007 το σύνολο των δανείων προς:

  • Νοικοκυριά (στεγαστικά και καταναλωτικά) ανήλθαν σε 102,38 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 22,9% σε σύγκριση με το Νοέμβρη του 2006.
  • Επιχειρήσεις έφτασαν τα 90,1 δισ. ευρώ (αύξηση 18,7%), ενώ ο συνολικός δανεισμός και μέσω των εταιρικών ομολόγων έφτασε σε 110,8 δισ. ευρώ (αύξηση 20,1%).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ