Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στόχος οι λαϊκές κινητοποιήσεις

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την ενίσχυση της αστυνομικής συνεργασίας ενέκρινε χθες η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με αφορμή τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου και στόχο τους λαϊκούς αγώνες. Η έκθεση του ευρωβουλευτή, Αρμάντο Φράντζα, ο οποίος ανήκει στη Σοσιαλιστική Ομάδα, προβλέπει την «ενίσχυση της αστυνομικής συνδρομής μεταξύ κρατών - μελών μέσω ειδικών μονάδων επέμβασης σε καταστάσεις κρίσης. Ως τέτοιες νοούνται ανθρωπογενείς καταστάσεις που εγείρουν βάσιμες υποψίες ότι έχει διαπραχθεί, διαπράττεται ή πρόκειται να διαπραχθεί εγκληματική πράξη η οποία συνιστά σοβαρή απειλή κατά προσώπων, ιδιοκτησίας, υποδομών ή οργανισμών του κράτους - μέλους»...

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, που ήταν αυστριακή πρωτοβουλία, για την ενίσχυση των ειδικών μονάδων επέμβασης των κρατών - μελών της ΕΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Η αυστριακή πρωτοβουλία και η Εκθεση της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου επιδιώκουν την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ειδικών μονάδων επέμβασης των κρατών - μελών της ΕΕ και την ανάληψη κοινών επιχειρήσεων στο έδαφος κάθε κράτους - μέλους, για την αντιμετώπιση δήθεν τρομοκρατικών επιθέσεων».

Υπενθύμισε ακόμα ότι «οι κοινές αυτές επιχειρήσεις εντάσσονται στη Σύμβαση του Προυμ, που εντάχθηκε πρόσφατα στο κοινοτικό δίκαιο, και θεσμοθέτησε τις κοινές αστυνομικές επιχειρήσεις στα κράτη - μέλη για να αντιμετωπίζονται μεγάλες λαϊκές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις. Ηδη, με βάση τη Σύμβαση του Προυμ, οι κοινές αυτές αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν πλήρεις και απόλυτες εξουσίες επέμβασης και διεξαγωγής καταδιωκτικών επιχειρήσεων στο έδαφος κάθε κράτους - μέλους, ακόμη και χρήσης όπλων. Γι' αυτό και σας ενδιαφέρει τόσο πολύ να ρυθμίσετε τα ζητήματα της ποινικής ευθύνης από την ουσιαστικά ανεξέλεγκτη δράση των ειδικών αυτών μονάδων».

Διερωτώμενος «τι χρειάζεται ένα ακόμη μέτρο έντασης της αστυνόμευσης, που προστίθεται σε δεκάδες άλλα, ποια είναι η ανάγκη για μια τέτοιας έκτασης γιγάντια κινητοποίηση των κάθε είδους κατασταλτικών μηχανισμών και αν για να αντιμετωπίσει η ΕΕ την "απειλή της τρομοκρατίας" και του "οργανωμένου εγκλήματος" χρειάζεται τόσες δεκάδες αστυνομίες, ειδικές μονάδες, ομάδες ταχείας επέμβασης, κοινές αστυνομικές επιχειρήσεις και τόσα άλλα», ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι «χρόνια τώρα η ΕΕ καλλιεργεί ένα κλίμα τρομοϋστερίας, ανασφάλειας και τρόμου για έναν "αόρατο εχθρό", που στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισής του περιορίζονται δραστικά θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες».

Σημείωσε, δε, πως «είναι φανερό ότι η ένταση της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού δεν έχει στόχο την προστασία των εργαζομένων, αλλά αντίθετα τη θωράκιση της ΕΕ και του οικονομικού και πολιτικού της συστήματος από τις αντιδράσεις και την αμφισβήτηση των εργαζομένων. Το ομολογεί χαρακτηριστικά η ίδια η Εκθεση που συζητάμε. Η Εκθεση νομιμοποιεί τις επεμβάσεις και τις κοινές αστυνομικές επιχειρήσεις, ακόμη και για την υποψία "διάπραξης εγκληματικών πράξεων" ή την υποψία "απειλής κατά της ...ιδιοκτησίας, υποδομών ή οργανισμών του κράτους", ή διάπραξης των αόριστων "αδικημάτων" που περιλαμβάνει ο "ευρωτρομονόμος", στα οποία χωράνε τα πάντα. Αλλά, ακριβώς με τέτοιες σκόπιμα αόριστες διατυπώσεις, μπορεί να δικαιολογείται επέμβαση ακόμη και για την καταστολή των παραδοσιακών μορφών λαϊκής κινητοποίησης και διαμαρτυρίας, όπως, για παράδειγμα, συμβολικές καταλήψεις δρόμων, δημοσίων κτιρίων, επισχέσεις εργασίας ή περιφρούρηση απεργιακών κινητοποιήσεων».

Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατέδειξε ότι πραγματικός στόχος και αυτού του μέτρου είναι «το λαϊκό κίνημα, οι λαϊκές αντιστάσεις που γεννά και δυναμώνει μέσα στους ευρωπαϊκούς λαούς η ίδια η αντιδραστική και αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ εναντίον τους», επισημαίνοντας ότι «γι' αυτό είμαστε αντίθετοι και καταψηφίζουμε την πρωτοβουλία και την Εκθεση της Επιτροπής. Καλούμε τους λαούς να υπερασπίσουν τα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες τους, να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην ένταση της αστυνομοκρατίας, του αυταρχισμού και της καταστολής και, συνολικά, στην αντιδημοκρατική και αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2008-11-21 00:00:00.0)
Είναι στ' αλήθεια κατά της νέας Συνθήκης της Λισαβόνας; (2008-04-13 00:00:00.0)
Υπερψήφισε τη «Συνθήκη του Προυμ» (2007-06-09 00:00:00.0)
ΝΑΙ στις ομάδες ταχείας επέμβασης κατά των λαών (2007-04-28 00:00:00.0)
Καθολικό φακέλωμα για «κάθε χρήση»... (2007-02-16 00:00:00.0)
Καταστολή του λαϊκού κινήματος και όχι του εγκλήματος (2005-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ