Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
4ο
Το καλύτερο λίπασμα για το Μέτωπο

«Το Μέτωπο», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «είναι κοινωνικοπολιτική συμμαχία που συσπειρώνει ταξικές οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα, πολιτικές δυνάμεις και κινήσεις, κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες, όσους δηλαδή συμφωνούν να αντιπαλέψουν τα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές συμφωνίες και δεσμεύσεις, τη λογική της ταξικής συναίνεσης.

Είναι συμμαχία που εγγυάται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρομεσαίων βιοτεχνών, εμπόρων, επαγγελματιών της πόλης. Θα στηρίζει τις ανάγκες της νεολαίας, τα ιδιαίτερα προβλήματα των γυναικών, της μισθωτής διανόησης και των ανθρώπων της Τέχνης, των Γραμμάτων, γενικά του Πολιτισμού.

Προτάσεις συνεργασίας ακούμε δεξιά και αριστερά πολλές φορές τη μέρα. Πότε για να ψηφίσουμε τον ίδιο Πρόεδρο Δημοκρατίας, πότε για ένα ζήτημα που συμπίπτει να συμφωνούμε περισσότερα κόμματα. Κατατίθενται γενικές και αφηρημένες, θολές και χωρίς σαφή γραμμή εναλλακτικής διεξόδου, που μας επιτρέπουν να πιστεύουμε ότι αυτές μάλλον υπηρετούν ευκαιριακές επιλογές, ίσως και σκοπιμότητες. Εμείς διατυπώνουμε τις θέσεις γιατί δεν μπορεί να επιτευχθεί σήμερα προγραμματική συμφωνία με άλλες πολιτικές δυνάμεις, δε μένουμε όμως με σταυρωμένα τα χέρια. Ούτε ρίχνουμε τις ευθύνες δεξιά και αριστερά. Απλώς λέμε ότι σήμερα απαιτείται συγκεκριμένη κοινωνικοπολιτική συμπαράταξη, με όρους κινήματος, όχι μια οποιαδήποτε ευκαιριακή συμφωνία με αποσπασματικούς και δευτερεύοντες στόχους που αφήνουν απείραχτα τα συμφέροντα της ελληνικής και ξένης πλουτοκρατίας. Ταυτόχρονα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για κοινή δράση με τους πάντες, με φίλους, οπαδούς, ακόμα και με κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες όπου και αν ανήκουν, μέσα στο κίνημα, στη δράση, στους αγώνες. Αυτό είναι και το καλύτερο λίπασμα για το Μέτωπο».

Ο προλεταριακός διεθνισμός των κομμουνιστών

«Ξέρουμε», παρατήρησε η Αλέκα Παπαρήγα, ολοκληρώνοντας την ομιλία της, «ότι η εκλογική μάχη δε θα είναι περίπατος όποτε και αν γίνει, Μάρτη ή ακόμα και το Σεπτέμβρη αν γίνουν διάφορα κομπρεμί και υπάρξει συμφωνία. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, κάθε μέρα είναι αγώνας για μας και τέτοιος αγώνας θα είναι η εκλογική μάχη.

Ξέρουμε ότι θα ριχτούν κατά του ΚΚΕ πολλά βέλη. Δεν εννοούμε τα βέλη της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης, αυτά είναι καλοδεχούμενα. Μιλάμε για τα δηλητηριώδη βέλη του αντικομμουνισμού, της προβοκάτσιας. Με ευθύνη της κυβέρνησης παίζονται πολλά σενάρια, προκειμένου να αποπροσανατολιστεί ο λαός, γίνονται εκστρατείες προσωπικού εκβιασμού και συλλογικού, ατομικής εξαγοράς, εκφοβισμού. Επειδή δεν μπορούν να πείσουν το λαό ότι έχουμε άδικο, προσπαθούν να αξιοποιήσουν την άγνοια ή τη λήθη, προκειμένου να πείσουν το λαό ότι το ΚΚΕ δεν ήταν το κόμμα της πάλης και των συμφερόντων των εργαζομένων, αλλά το κόμμα των λαθών.

Τώρα όλως περιέργως και κατά σύμπτωση, με αφορμή κάποιες επετείους, ανοίγουν τάχα άγνωστες σελίδες από την ιστορία του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχει τίποτε άγνωστο από την ηρωική πορεία του ΚΚΕ 81 χρόνια τώρα. Αλλωστε είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχουμε δημοσιεύσει όλα τα ιστορικά κομματικά μας ντοκουμέντα. Τίποτε δεν αποδεικνύουν όλοι εκείνοι που τάχα ανακαλύπτουν διάφορα αρχεία, ελληνικά ή ξένα, ορισμένα από τα οποία επίσης έχουν δημοσιευτεί. Ενα πράγμα ανακαλύπτουν, τον προλεταριακό διεθνισμό των κομμουνιστών, την αλληλεγγύη των κομμουνιστικών κομμάτων σε δύσκολες ώρες, αλληλεγγύη που εμείς σήμερα ανταποδίδουμε όχι μόνο απέναντι σε κομμουνιστές, αλλά σε κάθε λαό ή κίνημα που ορθώνει ανάστημα στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Εμείς όταν εκτιμάμε ότι κάπου κάναμε λάθος, όταν το εκτιμήσουμε, το κάνουμε δημόσια.

Δεν περιμένουμε αναγνώριση από εκείνους που ανοιχτά ή συγκαλυμμένα τρέμουν τα λαϊκά κινήματα και θέλουν το λαό στο γύψο. Δεν περιμένουμε αναγνώριση από εκείνους που έχουν δώσει χέρι βοήθειας στους ιμπεριαλιστές και στα εγχώρια στηρίγματά τους. Εμάς μας ενδιαφέρει να είμαστε μέσα στο λαό και να παλεύουμε με συνέπεια για τα συμφέροντά του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ