Τρίτη 5 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία

Με καταιγιστικούς ρυθμούς εξακολουθούν να έρχονται στη δημοσιότητα νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο του πολυεθνικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού «Siemens», με τη διακίνηση «μαύρου» πολιτικού χρήματος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα και άλλες χώρες.

Με πολύμηνη καθυστέρηση και υπό το βάρος των νέων αποκαλύψεων, οι ελληνικές δικαστικές αρχές - μετά το αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις γερμανικές αρχές που διερευνούν το σκάνδαλο, αποφάσισαν να ζητήσουν από την αρμόδια Αρχή και το «άνοιγμα» λογαριασμών τριών πρώην διευθυντικών στελεχών της θυγατρικής «Ζήμενς Ελλάς ΑΕ». Υπενθυμίζεται ότι στη δικογραφία υπάρχουν στοιχεία για δωροδοκίες σε πολιτικά πρόσωπα, σε κρατικούς λειτουργούς, καθώς και διοχέτευση «μαύρου» χρήματος στα ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στην εισαγγελία του Μονάχου υπάρχουν τα ντοκουμέντα με τις «μίζες» που δόθηκαν σε συγκεκριμένα πρόσωπα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το 1998 μέχρι και το 2006 στην Ελλάδα διακινήθηκαν «μίζες» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, μέσω δικτύου μυστικών εταιρειών που είχε ιδρύσει η «Siemens». Η διακίνηση του «μαύρου» χρήματος γινόταν μεταξύ Ελβετίας και Ντουμπάι, με εικονικές συμβάσεις και τιμολόγια.

Οπως προκύπτει από τις απολογίες υψηλόβαθμων στελεχών της «Siemens», ο μέχρι πρόσφατα διευθύνων σύμβουλος της «Ζήμενς Ελλάς» ζητούσε και του δόθηκαν χρήματα για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Από τον Δεκέμβρη του 2006, η εισαγγελία του Μονάχου είχε εντοπίσει και εμβάσματα δύο εταιρειών που συνδέονται με τη διακίνηση χρήματος στα «μαύρα» ταμεία της «Siemens» για την καταβολή «μίζας» στο συμβόλαιο του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η «Siemens» κατέβαλε «μαύρο» χρήμα προς:

  • Τα ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προ των εκλογών του 2004, προκειμένου, σε κάθε περίπτωση, να... προτιμηθεί στην υπογραφή συμφωνιών «μαμούθ» σε όλο το Δημόσιο.
  • Τα υπουργεία Αμυνας, Δημόσιας Τάξης, Αθλητισμού και άλλο ένα που δεν κατονομάζεται, δόθηκαν 10 εκατ. ευρώ για να επιλεγεί η «Siemens», που συμμετείχε με σημαντικό ποσοστό στην κοινοπραξία της αμερικανικής εταιρείας SAIC, για το έργο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4i.
  • Κομματικά στελέχη και υψηλά ιστάμενους του ΟΤΕ για την 5ετή προγραμματική συμφωνία (1998 - 2002) που εγκρίθηκε τον Δεκέμβρη του 1997 και ήταν αξίας 158 δισ. δρχ.

Για τις πολιτικές ευθύνες στο σκάνδαλο της «Siemens» ρωτήθηκε χτες από τους δημοσιογράφους ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος απάντησε: «Δεν ξέρω τίποτα. Αυτά τα ψάχνει η Δικαιοσύνη. Δε με αφορά το θέμα και δεν αφορά και τη Νέα Δημοκρατία». Σε άλλη ερώτηση, εάν έχουν αναμειχθεί προκάτοχοί του στην υπόθεση, ο υπουργός είπε: «Πραγματικά, δεν έχω ερευνήσει. Δεν πιστεύω όμως ότι υφίσταται τέτοιο θέμα. Εννοώ από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Ολα αυτά θα τα ψάξει η Δικαιοσύνη. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Οποιοι έχουν φταίξει, πρέπει να πληρώσουν».

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο ΟΤΕ έχει αποστείλει εξώδικο στη «Siemens», με αίτημα να κοινοποιηθούν οι «μαύρες» συναλλαγές της εταιρείας με στελέχη του ΟΤΕ. Παράλληλα, έχει προσλάβει μεγάλη νομική εταιρεία στη Γερμανία, μέσω της οποίας ενημερώνεται για τις εξελίξεις. Η διοίκηση του ΟΤΕ θεωρεί ότι έχει απαλλαγεί από τα στελέχη για τα οποία στο παρελθόν υπήρξαν φήμες ότι είχαν «στενή σχέση» με τη «Siemens» και δηλώνει ότι θα στραφεί νομικά κατά στελεχών της, αλλά και κατά της εταιρείας, εάν αποδειχτεί παράνομη συναλλαγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ