Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΑΝΘΗ
Απεργιακό «όχι» στο ξεπούλημα

Αγωνιστική «ασπίδα» εργαζομένων και φορέων ενάντια στο κλείσιμο ή το ξεπούλημα των συνεταιριστικών εργοστασίων

Πανξανθιώτικη απεργία και συμβολική κατάληψη της γέφυρας του Νέστου, πραγματοποιούν σήμερα εργαζόμενοι και φορείς της Ξάνθης, αντιδρώντας στην απαξίωση, στο κλείσιμο και το ξεπούλημα των συνεταιριστικών εργοστασίων της Θράκης. Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που αναμένεται να συγκεντρωθούν θα πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη στη γέφυρα του Νέστου από τις 8.30 έως τις 11.30 το πρωί και το ίδιο χρονικό διάστημα θα παραλύσει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας σε όλο το νομό.

Τασσόμενη στο πλευρό του εργαζόμενου λαού, η Κομματική Οργάνωση Ξάνθης του ΚΚΕ σημειώνει ότι πρέπει να βγουν συμπεράσματα και να αποδοθούν στους πολιτικούς υπεύθυνους (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) οι ευθύνες που έχουν για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα συνεταιριστικά εργοστάσια. Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζει και το ΠΑΜΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε, με την οποία καλεί τον εργαζόμενο λαό να δώσει συντονισμένα και δυναμικά τη μάχη για να μην κλείσουν ή ιδιωτικοποιηθούν τα εργοστάσια, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Για συνέχιση της λειτουργίας τους σε όφελος των εργαζομένων και των αγροτών της περιοχής.

Πορεία απαξίωσης

Τις δεκαετίες 1980 - 2000 απασχολούνταν στα συνεταιριστικά εργοστάσια 1.800 - 2.000 εργαζόμενοι, ενώ σήμερα μόλις 700! Οι πέντε συνεταιριστικές μονάδες της περιοχής που άλλοτε έσφυζαν από ζωή και αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της ξανθιώτικης οικονομίας φθίνουν συνεχώς σαν αποτέλεσμα της αντισυνεταιριστικής πολιτικής της ΕΕ που ακολουθούν πιστά οι κυβερνήσεις όλων των τελευταίων χρόνων. Πρώτη υποψήφια για λουκέτο είναι η βιομηχανία τοματοπολτού ΣΕΒΑΘ, ενώ προς ιδιωτικοποίηση βαίνει η γαλακτοβιομηχανία ΡΟΔΟΠΗ και η καπνοβιομηχανία ΣΕΠΕΚ. Οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι συνεταιριστικές βιομηχανίες, αλλά κι άλλες βιομηχανίες του νομού Ξάνθης, οι οποίες κάνουν τη χρήση του 2%, μεταναστεύουν σε όμορους νομούς με φθηνότερα ημερομίσθια, με αποτέλεσμα να χάνονται συνεχώς θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι της Ξάνθης περιγράφουν ως εξής την κατάσταση που υπάρχει στα συνεταιριστικά εργοστάσια:

Οι εργαζόμενοι των συνεταιριστικών ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ παραμένουν απλήρωτοι και αντιμέτωποι με το άμεσο κλείσιμο των εταιρειών τους. Η κρατική ΑΤΕ αποφάσισε το ξεπούλημα της κερδοφόρας και ελπιδοφόρας γαλακτοβιομηχανίας «ΡΟΔΟΠΗ», αδιαφορώντας για το εργασιακό μέλλον των συναδέλφων μας αλλά και για τις επιπτώσεις στο εισόδημα των κτηνοτρόφων μας. Η ΣΕΚΑΠ, για πρώτη φορά, παρουσίασε αδυναμία ρευστότητας και καταβολής των αποζημιώσεων σε συναδέλφους που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και παραμένουν όμηροι της Διοίκησης της εταιρείας τους. Το κλείσιμο, το ξεπούλημα και η απαξίωση των συνεταιριστικών οργανώσεων του Νομού μας θα οδηγήσει αναμφίβολα και αμετάκλητα στον οικονομικό και όχι μόνο μαρασμό όλου του Νομού Ξάνθης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ