Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Οι εκλογές τον Απρίλη

ΡΩΜΗ.--

Στις 13 και 14 Απρίλη θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης λίγο μετά τη διάλυση του Κοινοβουλίου από τον Πρόεδρο της χώρας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε τη «λύπη» του γι' αυτή του την απόφαση, αλλά υποστήριξε ότι ήταν «υποχρεωτική» εξαιτίας την επίμονης αντίδρασης των λεγόμενων «κεντροδεξιών» κομμάτων σε μια μεταβατική κυβέρνηση.

Μέχρι τις εκλογές θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος δήλωσε χτες ότι θα επιδιώξει η ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών να συμπέσει με αυτήν των τοπικών εκλογών.

Πάντως, χτες, ο Πρόντι τόνισε ότι δε θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι παραμένει υποστηρικτής του «Δημοκρατικού Κόμματος», του οποίου είναι και συνιδρυτής και πρόεδρος. Το κόμμα αυτό προήλθε από τη συγχώνευση του «Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς» και του κόμματος «Μαργαρίτα», το οποίο αναμένεται να αποτελέσει ένα νέο «μόρφωμα» του πολιτικού συστήματος με στόχο να εγκλωβίσει το λαό σε μια νέα λεγόμενη «κεντροαριστερή» λύση... Του «Δημοκρατικού Κόμματος» ηγείται ο δήμαρχος της Ρώμης, Βάλτερ Βελτρόνι, αλλά σύμφωνα με δημοσκοπήσεις φαίνεται να βρίσκεται κατά 10 - 16% πίσω από τον ηγέτη της «Φόρτσα Ιτάλια», Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αντιδράσεις στην Επανίδρυση

Οι πρόωρες εκλογές έχουν εντείνει και τις ζυμώσεις που γίνονται και στα κόμματα που συμμετέχουν στο «Ουράνιο Τόξο», δηλαδή την Κομμουνιστική Επανίδρυση, των Ιταλών Κομμουνιστών, το Κόμμα των Πρασίνων και ενός μικρού σοσιαλιστικού κόμματος.

Στις δηλώσεις του εθνικού γραμματέα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Φράνκο Τζιορντάνο, για συμμετοχή στις εκλογές χωρίς το σφυροδρέπανο, αλλά με σύμβολο το ουράνιο τόξο, αντέδρασε ο επικεφαλής της τάσης του «Είμαστε Κομμουνιστές», Κλάουντιο Γκράσι, που απαίτησε το θέμα να μπει σε συζήτηση και να μην περάσει αυτή η υποταγή που θα αποπροσανατολίσει τους ψηφοφόρους, σημειώνοντας ότι η Επανίδρυση και οι Ιταλοί κομμουνιστές αντιπροσωπεύουν το 8%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ