Κυριακή 10 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Αυξανόμενο κύμα φτώχειας στην Κοπεγχάγη

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Δήμου Κοπεγχάγης, ένας στους έξι κατοίκους ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ετσι καταρρίπτεται και η ωραιοποιημένη πραγματικότητα ότι φτώχεια υπάρχει μόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η κατάσταση έχει χειροτερέψει ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο με το «μαχαίρι» που μπήκε στις κοινωνικές παροχές, μετά την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης, ανάλογης με τον δικό μας «Καποδίστρια 2».

Το 32,2% των φτωχών τρώει το πολύ δύο φορές τη μέρα και το 42,2% δεν τρώει καθόλου φρούτα ή φρέσκα λαχανικά.

Το 25,7% των φτωχών δεν έχει δυνατότητα να αγοράσει τα φάρμακα που του έχουν γράψει οι γιατροί και το 42,9% δεν επισκέπτεται τον οδοντίατρο.

Στη χειρότερη μοίρα βρίσκονται αυτοί που έχουν μικρά παιδιά και ιδιαίτερα οι ανύπαντρες μητέρες.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στους μετανάστες, των οποίων το 30% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ποσοστό που είναι διπλάσιο από το γενικό μέσο όρο.

Με το κύμα των αναδιαρθρώσεων που αναμένονται από την ταξική πολιτική της δεξιάς κυβέρνησης και της σοσιαλδημοκρατικής δημοτικής αρχής, η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι υμνητές του καπιταλισμού και κυρίως οι σοσιαλδημοκράτες επιμένουν ακόμη και σήμερα να διαφημίζουν τα επιτεύγματα του σκανδιναβικού μοντέλου. Η πραγματικότητα, όμως, καθημερινά τους διαψεύδει, επιβεβαιώνοντας ότι ευημερία για τους εργαζόμενους στον καπιταλισμό δε γίνεται να υπάρξει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ