Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Οι λαοί δεν έχουν συμφέρον από την ένταξη των χωρών τους στην ΕΕ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ για τη διεύρυνση

Κατά τη συζήτηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ της έκθεσης Μπροκ για τη διεύρυνση, σε παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας, τόνισε:

«Κύριε πρόεδρε, σε αντίθεση με τους προλαλήσαντες ευρωβουλευτές, δεν πρόκειται να υπερψηφίσω την έκθεσή σας, αφού αυτή θεωρεί την ένταξη των υπό διεύρυνση χωρών ως ιδιαίτερα θετική για τους λαούς των χωρών αυτών και για τις ίδιες τις χώρες και υποστηρίζει όλα τα μέτρα για την "προετοιμασία" των χωρών αυτών, όπως η αφομοίωση του κοινοτικού κεκτημένου, και κυρίως η προώθηση της ιδιωτικοποίησης των πάντων, η κατάργηση των κοινωνικών κατακτήσεων κλπ.

Ομως, όπως τη βιώνουν οι λαοί, αυτή η "προετοιμασία" έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα: έξαρση της ανεργίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της διαφθοράς, της πορνείας και του εμπορίου λευκής σαρκός προς τις χώρες μας, λεηλασία του πλούτου των χωρών αυτών από το πολυεθνικό κεφάλαιο μέσω της μαφίας που λυμαίνεται τις χώρες αυτές με την υποστήριξη και της ΕΕ. Τομείς όπως είναι η υγεία, η παιδεία, η βιομηχανία και αγροτική οικονομία προσφέρονται από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών απλόχερα στην ευρωπαϊκή - και όχι μόνο - ιδιωτική πρωτοβουλία, με αντάλλαγμα τη στήριξη των κυβερνήσεων των χωρών αυτών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Συμβαίνει, κ. πρόεδρε, να είμαι αντιπρόεδρος της Μεικτής Επιτροπής ΕΚ - Ουγγαρίας. Κατά τις επισκέψεις μας στην Ουγγαρία διαπιστώσαμε το κατάντημα του τομέα υγείας, για παράδειγμα. Είναι αλήθεια ότι πριν 15 χρόνια η σοσιαλιστική Ουγγαρία υπερηφανευόταν για το υψηλό επίπεδο της υγειονομικής φροντίδας της και ήταν χιλιάδες οι συμπολίτες μου που κάθε χρόνο επισκέπτονταν την Ουγγαρία για το σκοπό αυτό. Σήμερα ιδιωτικοποιούνται τα δημόσια νοσοκομεία στα οποία η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο: ο νοσηλευόμενος πρέπει να προσκομίσει, εκτός από τα φάρμακα και τους επιδέσμους, τις γάζες και τα σεντόνια του κρεβατιού του. Απ' όλη αυτή την κατάσταση μπορεί κανείς να συμπεράνει τους στόχους που θέτει η ΕΕ μέσα από τη διαδικασία διεύρυνσης των χωρών αυτών, αποφεύγοντας σκόπιμα να δώσει οποιαδήποτε διευκρίνιση για το πότε θα ενταχθούν οι χώρες αυτές.

Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά τη βεβαιότητά μας ότι οι εργαζόμενοι και γενικότερα οι λαοί των χωρών αυτών όχι μόνο δεν έχουν συμφέρον από την ένταξη, αλλά μπορούν να είναι βέβαιοι ότι η κατάστασή τους θα χειροτερεύει όσο η ένταξη θα προωθείται. Για τους λόγους αυτούς, κατά κύριο λόγο, και ξεκινώντας από αισθήματα αλληλεγγύης προς τους λαούς των υπό διεύρυνση χωρών, το ΚΚΕ είναι κατά της ένταξής τους.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, μου έκανε εντύπωση η παρέμβαση ορισμένων ευρωβουλευτών που τάσσονται κατά οποιουδήποτε υπαινιγμού στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο εσωτερικό της χώρας αυτής, ισχυριζόμενοι ότι με τέτοιες αναφορές δυσκολεύουμε την κατάσταση. Είναι αλήθεια ότι ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, αφού η προκλητικά επιδεικνυόμενη ανοχή από την ΕΕ προς το καθεστώς της Τουρκίας, όπως η απόφαση του Ελσίνκι, όχι μόνο δεν προώθησε τον εκδημοκρατισμό της χώρας και τη λύση του Κυπριακού, αλλά αποθράσυνε το καθεστώς και ενίσχυσε την αδιαλλαξία του, τόσο στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πολιτικής λύσης του Κουρδικού, όσο και στο Κυπριακό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ