Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΘΗΝΑ
Προετοιμάζεται το «κόκκινο» ραντεβού

Λίγες μέρες μείνανε μέχρι να ανοίξουν οι πύλες του 26ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή και όλα είναι σχεδόν έτοιμα στην «κόκκινη πολιτεία», που και φέτος στήνεται από τα μέλη και τους φίλους της Οργάνωσης στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Φοιτητικής Εστίας στα Ιλίσια.

Για τέσσερις μέρες στις 20, 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη η κόκκινη πολιτεία θα υποδεχτεί χιλιάδες νέους. Κορυφαία στιγμή του Φεστιβάλ είναι το Σάββατο 23 του Σεπτέμβρη, όπου στις 9 το βράδυ θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,Αλέκα Παπαρήγα. Μια μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 22 του Σεπτέμβρη, θα μιλήσει στις 9.30 μ.μ., ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός.

Αξιόλογες καλλιτεχνικές παρουσίες

Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει την Τετάρτη 20/9 μεγάλη συναυλία του Δημήτρη Μητροπάνου, ενώ την ίδια μέρα, στις τρεις σκηνές της νεανικής πολιτείας, θα τραγουδήσουν οι: Παντελής Θαλασσινός, «Συνήθεις Υποπτοι», «Υπόγεια Ρεύματα», Κ. Μάτζιος - Λ. Αλκαίου, Στέλιος Βαμβακάρης και Γιώτα Βέη.

Την Πέμπτη 21/9 συναυλίες θα δώσουν οι: «Πυξ - Λαξ», μαζί με τους ΟΝΑΡ, Μ. Φάμελο - Ν. Ζιώγαλα, Μπ. Τσέρτο, Μ. Πασχαλίδη, «Ενοχο Λα», Χ. Κροκίδη. Το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας περιλαμβάνει ακόμα τιμητική βραδιά στον Κ. Βίρβο και τον Θ. Δερβενιώτη, με τις Χ. Λαμπράκη, Θ. Στίγκα, Α. Παπαϊωάννου, Μάνο Παπαδάκη, Λ. Δήμογλου.

Την Παρασκευή22/9, μεγάλη συναυλία θα δώσουν ο Θάνος Μικρούτσικος με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, κι ακόμα στις σκηνές του Φεστιβάλ θα εμφανιστούν οι: Ν. Πορτοκάλογλου, «Magic de Spell», Β. Κορακάκης, Σ. Βαζούρα - Χάλκινα Γουμένιτσας, «Ενδελέχεια».

Τέλος, το Σάββατο 23/9 το πρόγραμμα του Φεστιβάλ κλείνει με τους Δ. Τσακνή - Λ. Μαχαιρίτσα, Μ. Κανά - Ορ. Περίδη, «Apurimac», «Closer», Γ. Ανδρεάτο - Δ. Λογαρά - Ν. Βουδούρη, Δ. Κοντογιάννη - Σ. Παπάζογλου.

Επίσης, το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερα αφιερώματα σε ανθρώπους της τέχνης που συνέδεσαν το έργο τους με το λαό και τους αγώνες του. Συγκεκριμένα:

  • Στον Γιάννη Ρίτσο , με την παράσταση «Παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις». Σε μουσική επιμέλεια Στ. Ψαραδάκου και κείμενα - σκηνοθεσία της Λ. Δημητρακοπούλου. Τραγούδια από τους Γ. Λάρδη και Α. Δημητρακοπούλουκαι κείμενα από τους Κ. Ραβνιωτόπουλο και Λ. Κανάγιου.
  • Στον Γιάννη Σκαρίμπα , ποιήματα του οποίου μελοποίησε ο Σαράντης Κασσάρας και θα τα παρουσιάσει για πρώτη φορά μέσα από το Φεστιβάλ με τους Γ. Θωμόπουλο, Γ. Δαλαμπίρα και Α. Δημητρακοπούλου στο τραγούδι.
  • Στον Νίκο Καββαδία, με το συγκρότημα «Αντίθεσις ».
  • Στον Νίκο Ξυλούρη , με τον Χ. Γαργανουράκη.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα συμμετάσχουν ακόμα οι νέοι καλλιτέχνες: Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Τσεκούρας, Γιώργης Χριστοδούλου και τα συγκροτήματα«7 πέπλα», «Νυν και Αεί», «Σπτέτο Ανθών».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ενδιαφέρουσες συζητήσεις, οι οποίες είναι αφιερωμένες: στο ρόλο της θρησκείας, τον εργάσιμο χρόνο, τον προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, την Ολυμπιάδα του 2004, τα προβλήματα των ξένων εργατών που δουλεύουν στη χώρα μας.

Οι αθλητικές δραστηριότητες δε θα μπορούσαν να λείπουν από το χώρο του Φεστιβάλ. Θα γίνουν αγώνες σκακιού, πινγκ - πονγκ, μπάσκετ, καθώς και λαϊκός δρόμος. Οπως κάθε χρόνο και φέτος θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ και θεραπευτικές κοινότητες, οι οποίες θα έχουν στο χώρο δικά τους «περίπτερα», καθώς και οργανώσεις και σύλλογοι μεταναστών και ξένων εργατών που ζουν και δουλεύουν στη χώρα μας.

Επίσης, θα λειτουργεί και έκθεση σκίτσου με θέμα την Ολυμπιάδα του 2004 στην οποία θα συμμετέχουν γνωστοί σκιτσογράφοι. Και για τους φιλάθλους θα υπάρχει όλες τις ημέρες του Φεστιβάλ οθόνη που θα μεταδίδει ζωντανά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οπως κάθε χρόνο ο χώρος θα περιλαμβάνει Διεθνούπολη. Πάνω από 20 αντιπροσωπείες ξένων οργανώσεων νεολαίας έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν και φέτος στο Φεστιβάλ, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο ο κατάλογος των συμμετοχών. Τη δική τους θέση θα έχουν στο χώρο της Διεθνούπολης ξένες Οργανώσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς επίσης και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν.

Το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη, την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η διαδήλωση στην Πράγα ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, στο χώρο της Διεθνούπολης θα υπάρχουν συνεχείς ζωντανές ανταποκρίσεις από τη διαδήλωση. Επίσης, την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν στη Διεθνούπολη συζητήσεις για την κατάσταση στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση.

Επίσης, οι αντιπροσωπείες των οργανώσεων που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη και την Πέμπτη το πρωί, συνάντηση με θέμα «ΟΝΕ και Νεολαία», που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχει επίσης και φέτος Παιδότοπος (με παραστάσεις Καραγκιόζη, κουκλοθεάτρου, κλόουν), Κινηματογράφος με καθημερινές προβολές , Βιβλιοπωλεία,θεατρικά δρώμενα. Μάλιστα, τις δυο πρώτες μέρες, τους επισκέπτες του Φεστιβάλ θα υποδέχεται η θεατρική ομάδα «Μπουφόνων», με παραστάσεις θεάτρου δρόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ