Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Πρέπει να κλιμακωθεί η πάλη μας
Την εμπειρία από τη δράση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, μεταφέρει στο «Ρ» ο Κ. Αβραμόπουλος

«Περιθώρια για αυταπάτες δεν υπάρχουν. `Η θα υποταχθούμε στη νέα βαρβαρότητα των κυβερνητικών αποφάσεων και θα αποδεχτούμε το "σάρωμα" των θεμελιακών μας κατακτήσεων ή θα παλέψουμε με αγωνιστική ενότητα και ταξική συνέπεια, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και παραταξιακές προτιμήσεις ώστε να βάλουμε φρένο και παραπέρα ν' ανατρέψουμε αυτή την πολιτική». Αυτό υπογραμμίζει ο Κώστας Αβραμόπουλος, από το χώρο του ΟΤΕ και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας την επίθεση της κυβέρνησης, που αφορά βασικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης.

«Επόμενα και η δικιά μας αντεπίθεση - σημειώνει ο συνδικαλιστής - μπορεί και πρέπει να είναι συνολική, να έχει βάθος και διάρκεια. Ολο το προηγούμενο διάστημα παρά τις δυσκολίες της εποχής, το ΠΑΜΕ εγκαινίασε στα πλαίσια της ΔΕΘ το νέο κύκλο εργατικών, ταξικών αγώνων, δίνοντας μια πρώτη ενωτική, ταξική, αγωνιστική απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση.

Πραγματοποιήσαμε περιοδείες σε χώρους δουλιάς και κατοικίας, συσκέψεις με διοικήσεις πρωτοβάθμιων, συνδικαλιστικά στελέχη, απλούς εργαζόμενους. Στα πλαίσια κλιμάκωσης της προπαγάνδας, προχωρήσαμε σε 5ήμερο δημοψήφισμα σε χώρους δουλιάς και επίκαιρα σημεία της πόλης με κεντρικό σύνθημα: "Μόνιμη σταθερή εργασία ή εργασία λάστιχο; Ψήφισε, πάρε θέση". Εγινε προσπάθεια ώστε τα πρωτοβάθμια σωματεία που δραστηριοποιούνται μέσα από το ΠΑΜΕ αλλά και στα υπόλοιπα, να πάρουν θέση, να κάνουν δικιά τους υπόθεση τις κινητοποιήσεις, με συνεδριάσεις διοικήσεων, συνελεύσεις, συσκέψεις κ.ά.».

«Γνωρίζουμε - τονίζει ο Κώστας Αβραμόπουλος- ότι ο αντίπαλος που έχουμε απέναντί μας δεν είναι εύκολος. Η κυβερνητική πολιτική στηρίζεται στην ουσία της από τη ΝΔ, το Συνασπισμό, αλλά και τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και άλλες δευτεροβάθμιες οργανώσεις. Με τη στάση τους δημιουργούν συγχύσεις, αποπροσανατολίζουν, καλλιεργούν το φόβο και την ηττοπάθεια.

Γίνεται έτσι περισσότερο φανερή η ανάγκη πατώντας στη δουλιά που έγινε μέχρι σήμερα, ξεπερνώντας κενά και αδυναμίες, με μεγαλύτερη ορμή να αναπτύξουμε πιο έντονη συστηματική, ιδεολογική, πολιτική παρέμβαση στην εργατική τάξη, στη νεολαία, στα ευρύτερα στρώματα της πόλης. Πάντα με πνεύμα αυτοθυσίας καθημερινά και όχι ευκαιριακά. Επίσης, η ανάγκη συστηματικής προσπάθειας, για οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς και στους κλάδους».

Αναφερόμενος στη δράση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, σημειώνει κατ' αρχήν ότι το ΠΑΜΕ στηρίζει το αγωνιστικό πρόγραμμα που αποφάσισαν τα πρωτοβάθμια σωματεία των Εμποροϋπαλλήλων και της ΑΓΝΟ. «Πέρα από τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για Θεσσαλονίκη "έδρα ανασυγκρότησης των Βαλκανίων" και άλλα τέτοια ηχηρά, η περιοχή μας βιώνει τη δική της πραγματικότητα. Η ανεργία καλπάζει, οι παραγωγικές μονάδες ΑΓΝΟ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, ΕΚΟ, ΕΛΒΟ, φθίνουν, ξεπουλιούνται. Στο στόχαστρο της ιδιωτικοποίησης είναι η ΕΥΑΘ, η ΔΕΘ, το Λιμάνι. Η αγροτική παραγωγή συρρικνώνεται. Τα πολυκαταστήματα έχουν μετατραπεί σε σύγχρονα στρατόπεδα εργασίας (καταστρατήγηση 40ωρου, πενθήμερου, τρομοκρατία, απολύσεις κ.ά).

Δουλεύουμε παράλληλα για την προετοιμασία και επιτυχία της πανελλαδικής σύσκεψης του ΠΑΜΕ στις 23/9 η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Θα συζητήσουμε την πορεία του στόχου για την πιο αποφασιστική δράση και συντονισμένη παρουσία των αγωνιστικών και ταξικών συνδικάτων και δυνάμεων. Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να αποτρέψουν αυτά τα μέτρα, με ανεβασμένες μορφές αγώνα σφυρηλατώντας την αγωνιστική τους ενότητα, συντονίζοντας την πάλη τους με την αγροτιά και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης».

Ο συνδικαλιστής, υπογραμμίζει επίσης, την άμεση σχέση της προσπάθειας αυτής για συντονισμό, με τις κινητοποιήσεις που ήδη έχουν εξαγγελθεί στη Θεσσαλονίκη. «Σ' αυτή την κατεύθυνση μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε τόσο το συλλαλητήριο που αποφάσισε το ΕΚΘ για τις 28 Σεπτέμβρη κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων όσο και την 24ωρη απεργία στις 10 Οκτώβρη. Μια απεργιακή κινητοποίηση που υποχρεώθηκαν να αποφασίσουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ κάτω από την πίεση της βαρβαρότητας των μέτρων της κυβέρνησης, της αντίθεσης των εργαζομένων στα μέτρα αυτά και της αγωνιστικής δράσης του ΠΑΜΕ.

Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής μας, να συμμετέχουν μαζικά, αποφασιστικά στις κινητοποιήσεις, να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια, να επαγρυπνούν και να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην κλιμάκωση του αγώνα. Καλούμε όλα χωρίς εξαίρεση τα συνδικάτα της πόλης μας, να πάρουν μαζικά μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 21 Οκτώβρη στην Αθήνα ».

.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ