Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2008 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θέατρο
Γκογκολική σάτιρα στο Εθνικό Θέατρο

«Οι παίκτες»
«Οι παίκτες»
Τους «Παίκτες» του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Νικολάι Γκόγκολ, ανεβάζει την Κυριακή (17/2, 10μ.μ.) η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στο «Από μηχανής θέατρο». «Στο παιχνίδι είναι όλοι ίσοι. Αν δεν μπορείς, μην παίζεις», μοιάζει να λέει ο Γκόγκολ.

Σ' ένα φτηνό ξενοδοχείο μιας μικρής επαρχιακής πόλης, εμφανίζεται ένας έμπειρος χαρτοπαίχτης, που έχει αναγάγει τη χαρτοπαιξία σε υψηλή τέχνη απάτης. Η άφιξή του στο ξενοδοχείο και η συνάντησή του με τρεις, επίσης, σεσημασμένους χαρτοκλέφτες, σηματοδοτεί την έναρξη ενός παιχνιδιού γεμάτου ανταγωνισμούς, συμμαχίες, εκπλήξεις και ανατροπές. Σ' ένα περιβάλλον διαφθοράς είναι δυνατά τα πάντα. Μια άγρια κωμωδία, ένα απολαυστικό σχόλιο για τον «κλέψαντα του κλέψαντος» και το πάθος του τζόγου από τον ιδιοφυή Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ. Στο έργο, που ξετυλίγεται σταδιακά, όπως και η στρατηγική ενός ικανού χαρτοπαίκτη, ο συγγραφέας σχολιάζει με σκληρό χιούμορ και εκθέτει χωρίς οίκτο τη γελοιότητα των αρρωστημένων προσώπων του. Οταν η εξάρτηση κυλάει στο αίμα, ο έλεγχος χάνεται και, τότε, και ο πιο ικανός μπορεί να ταπεινωθεί.

Η κλασική, σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα, αριστουργηματική σάτιρα του Γκόγκολ «Οι παίκτες», με την οποία το Εθνικό Θέατρο συμπληρώνει τον κύκλο έργων αφιερωμένων στο ρωσικό πνεύμα, παρουσιάζεται σε μετάφραση Ευγενίας Κριτσέφσκαγια, σκηνοθεσία Ελένης Μποζά, σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, κινησιολογία Ζωής Χατζηαντωνίου, μουσική Θοδωρή Αμπαζή, φωτισμούς Μελίνας Μάσχα. Παίζουν: Νίκος Γιαλελής, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Στέλιος Ιακωβίδης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Δημήτρης Μοθωναίος, Γιώργος Οικονόμου, Γεννάδιος Πάτσης, Στράτος Σωπύλης, Σωτήρης Τσακομίδης, Γιάννης Τσεμπερλίδης

Προ-παράσταση θα δοθεί το Σάββατο (16/2, 18.30μ.μ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ