Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2008 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κλοπή έργων τέχνης

Μια από τις μεγαλύτερες κλοπές έργων Τέχνης στην Ευρώπη, σε μη πολεμική περίοδο, θεωρείται αυτή που έγινε την Κυριακή από μουσείο της Ζυρίχης, από όπου «πέταξαν» τέσσερις πίνακες των Μονέ, Ντεγκά, Βαν Γκογκ και Σεζάν. Σύμφωνα με την ελβετική αστυνομία, η αξία τους υπολογίζεται στα 112 εκατ. ευρώ.

Οι πίνακες εκλάπησαν από την «Collection E. G. Buehrle», που φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές ευρωπαϊκής ζωγραφικής, πλούσια σε έργα Γάλλων ιμπρεσιονιστών και άλλων καλλιτεχνών του 19ου αιώνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, την κλοπή διέπραξαν τρεις ένοπλοι μασκοφόροι, αναγκάζοντας τους φύλακες να πέσουν στο πάτωμα υπό την απειλή όπλου και αφού απέσπασαν τα έργα τέχνης, τα μετέφεραν σε αυτοκίνητο λευκού χρώματος και εξαφανίστηκαν με κατεύθυνση την πόλη Τσόλικον, στη νοτιοανατολική έξοδο της Ζυρίχης.

Ο διευθυντής του μουσείου τόνισε ότι τα έργα αυτά είναι αδύνατο να πωληθούν στην «ελεύθερη αγορά» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται για «απαγωγή», με σκοπό την απόσπαση λύτρων, αν και μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμιά τέτοια ένδειξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ