Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2008 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προετοιμασία - «απάντηση» στα σχέδια απόσχισης...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Σε μία ενιαία πολιτική για την προστασία της αυτοκυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας κατέληξαν χτες ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της σερβικής βουλής. Σε κοινό ανακοινωθέν των τριών ανδρών υπογραμμίζεται ότι «η απειλή» κατά των σερβικών αυτοκυριαρχικών δικαιωμάτων πηγάζει «από μία παράνομη μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου» και γι' αυτό το λόγο «όλοι οι κρατικοί θεσμοί θα πάρουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την ακύρωση αυτού του στόχου». Ετσι, ο πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, ο πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα και ο πρόεδρος της βουλής Ολιβερ Ντούλιτς συγκάλεσαν για χτες έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν αύριο (Πέμπτη) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου αυτό να υιοθετήσει την απόφαση για τη λήψη αντιποίνων σε σχέση με τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου... Κοντολογίς, αποφάσισαν να παραμερίσουν τις διαφορές τους μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις που αναμένονται στην ευρύτερη περιοχή με νέα αφορμή την «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα) επαίνεσε την κοινή απόφαση της ηγεσίας της χώρας «να υιοθετήσει, έστω και αργά, μία ενιαία πολιτική για την προστασία των εθνικών συμφερόντων».

Στο μεταξύ, χτες το πρωί εκατοντάδες Σέρβοι φοιτητές, που πρόσκεινται στα δύο φιλοδυτικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (Δημοκρατικό Κόμμα, G-17+), διαδήλωσαν στο κέντρο του Βελιγραδίου απαιτώντας απ' τον πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα «να ξεμπλοκάρει» τη διαδικασία για τη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Σερβίας στην ΕΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ